Skip to main content

Het klimaat en de klimaatopwarming

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1776661

KLAAR: het klimaat, wat is het probleem?

Het gaat niet goed met het klimaat, je hoort het overal. Maar wat is er precies aan de hand? Waar moeten we ons zorgen over maken? Weerman Bram Verbruggen legt uit wat de klimaatopwarming inhoudt en wat de gevolgen zijn. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1679951)

30-01-2019
VRT

Klimaatverandering

Volgens het klimaatrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij zijn de gevolgen van de klimaatopwarming in Vlaanderen al duidelijk voelbaar. Grafiek klimaatrapport over stijgend zeewater en stijgende watertemperatuur. Interview met Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij, VMM: klimaatverandering is hier al voelbaar, er is meer neerslag. Grafiek klimaatrapport stijgende temperatuur en toename hittegolven. Archiefbeelden van een overstroming. Interview Katrien Smet over intense stortregens in de zomer en meer regen in de winter. Archiefbeelden van een hittegolf. Interview met Katrien Smet: meer tropische temperaturen boven 30°C. Interview met Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu van CD&V: Vlaanderen neemt al concrete maatregelen, we halen de internationale doelstellingen. Studiogast weerman Frank Deboosere praat over het verschil tussen weer en klimaat, de temperatuur stijgt vooral in de steden. Frank Deboosere heeft het over de verbeterde luchtkwaliteit en snellere opwarming, fijn stof en het terugdringen van CO2. Frank Deboosere zegt dat we met het water moeten leren leven en de instroom van het water moeten vertragen.

17-09-2015
VRT

KLAAR: klimaatopwarming, wat is dat?

Elk jaar breekt het klimaat nieuwe records. Het is nu eens te warm, dan weer te nat of net veel te droog. Dat komt door de opwarming van de aarde. Maar wat is dat eigenlijk? Waar komt het vandaan? En wat kunnen we eraan doen? VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse weet hoe het zit. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1679951)

23-05-2018
VRT

VRT NWS: wat is klimaatopwarming?

Op 27 januari 2019 startte er in Brussel een nieuwe klimaatmars. Betogers voeren op die manier actie voor een beter klimaatbeleid, en willen dat er concrete maatregelen komen om de opwarming van de aarde te stoppen. Maar waar komt die opwarming eigenlijk vandaan? Pieter Boussemaere, docent klimaat aan de hogeschool Vives in Brugge, legt het uit.

25-01-2019
VRT

Karrewiet: klimaatschool

Beelden van New York, de Verenigde Staten van Amerika, waar wereldleiders en organisaties samenkomen voor de klimaattop, waar gepraat wordt over de opwarming van de aarde. In de Klimaatschool in Bree leren leerlingen over klimaatopwarming in de klas. De lerares toont een prent 'De aarde heeft het te warm'. Anissa Aljadir heeft het over de oorzaken van de klimaatopwarming. Ze maakt ook een tekening over de CO2-uitstoot. Niels, Sheldan, Jules, Naziha hebben het over de gevolgen van de klimaatopwarming en over hun toekomst. De kinderen maken tekeningen over de klimaatopwarming.

23-09-2014
VRT

KLAAR: het klimaat, hoe pakken we dat aan?

Het klimaatprobleem is een wereldprobleem. Dat betekent dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan een oplossing. Wat doen onze politici om de klimaatopwarming aan te pakken? En wat kunnen we zelf doen? Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/2092661)

30-01-2019
VRT

Journaal: milieutips van de Low Impact Man

Steven Vromman, de zogenaamde Low Impact Man, probeert al zeven jaar minder afval te produceren en energie te besparen. Om hetzelfde te doen, geeft hij volgende milieutips. Eet minder vlees. Dat produceert minder methaangas, een belangrijk broeikasgas. Kies voor groene stroom om 90% minder CO2 uit te stoten. Isoleer je huis. Rijd minder met de auto. Eet groenten en fruit uit de eigen regio en volgens het seizoen en ga minder op verre vliegvakanties. Voor wie zijn steentje wil bijdragen, zijn de mogelijkheden legio. Riet Van de Velde, milieucoördinator aan de Universiteit Gent vindt dat we niet moeten wachten op de overheid. Het is aan de burger om zelf de transitie te maken vanuit verschillende fronten.

01-12-2015
VRT

Journaal: Chiro gebruikt zonnepanelen op kamp

Chiro Coloma uit Mechelen gaat ecologisch op kamp. Het kampthema van 2017 luidt: ‘Chirocycle’. De leden willen hun kamp zo ecologisch mogelijk maken met zonnepanelen die elektriciteit opwekken. De koelkast en ander klein electro wordt via de zonnepanelen opgeladen. Joris Slootmaeckers legt uit hoe het kamp van energie wordt voorzien.

29-07-2017
VRT

VRT NWS: milieu versus klimaat

Het verschil tussen klimaat en milieu? Stijn Vercruysse legt het uit in 145 seconden.

21-02-2019
VRT

Onze ruimte: plantenzones en klimaatstreken

Dit is de vierde aflevering van 'Onze ruimte'. Deze gaat over de plantenzones en klimaatstreken op aarde. Aan de hand van een computeranimatie wordt dit bekeken. De klimatologische omstandigheden kunnen aan de hand van plantenzones bekeken worden. Ze kijken naar wolkenfoto's, enzovoorts... Er wordt meer in detail gekeken naar verschillende plantenzones en klimaatstreken: het tropisch oerwoud in het evenaarsgebied; de savanne met cactus- en woestijnvorming; de steppe en woestijn; schapen; de mediterrane plantengroei met het middellange zeeklimaat en palmpomen; het loofwoud in België, zoals het zoniënwoud; naaldwoud en meren; de toendra van het noorden; sneeuw en ijs, gletsjers en ijsbergen; gebergte en flora.

30-11-1992
VRT

Schooltelevisie: wat een weertje! (1992)

00:00:00 Temperatuur, winden, bewolking, neerslag, weergegevens en verwerking tot weersvoorspellingen. Beeld van de aarde vanuit het heelal. 00:01:00 Verklaring van de kringloop door middel van tekeningen. 00:02:47 Archiefbeelden van windstormen en windmolens. Verklaring troposfeer door middel van een tekening. 00:05:20 Proef: meting van het gewicht van lucht, verklaring van hoge en lage luchtdruk door middel van tekeningen. 00:07:40 Buitenbeeld van KMI, oplaten van een weerballon, beelden van meetapparatuur. 00:09:17 Luchtopname van het weerpark, meting van de temperatuur. 00:10:30 Beelden van een meting van de luchtdruk met een barometer, een meting van de windsnelheid met animometer, de registratie van de windrichting, meetapparatuur, een meting van de regenval met een pluviometer, een meting van de duur van zonneschijn met een heliograaf en registreertoestellen. 00:16:35 Lancering van een weersatelliet, binnenbeeld weerstation: opstelling van de weerkaart. 00:19:12 Voorstelling van verschillende weertypes door middel van tekeningen. Voorstelling koude en warme zeestromingen en de dampkring door middel van tekeningen. 00:22:46 Beelden van een oerwoud. 00:23:52 Einde

19-10-1992
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Het klimaat en de klimaatopwarming


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Ken jij het onderscheid tussen weer en klimaat? En wat is dat dan 'de klimaatopwarming'? Moeten we die opwarming beperken? Ook het verschil tussen milieu en klimaat kort aan bod. Dankzij deze experten, word je zelf een kenner.
In deze collectie gaan we ook in op bezorgdheden die leven bij kinderen. De fragmenten met mogelijke oplossingen en tips, bieden daarbij een hoopvol perspectief.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 1.12: De leerlingen kunnen...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

15-11-2019