Skip to main content

Het weer: de weerselementen

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1758441

Schooltelevisie: wat een weertje! (1992)

00:00:00 Temperatuur, winden, bewolking, neerslag, weergegevens en verwerking tot weersvoorspellingen. Beeld van de aarde vanuit het heelal. 00:01:00 Verklaring van de kringloop door middel van tekeningen. 00:02:47 Archiefbeelden van windstormen en windmolens. Verklaring troposfeer door middel van een tekening. 00:05:20 Proef: meting van het gewicht van lucht, verklaring van hoge en lage luchtdruk door middel van tekeningen. 00:07:40 Buitenbeeld van KMI, oplaten van een weerballon, beelden van meetapparatuur. 00:09:17 Luchtopname van het weerpark, meting van de temperatuur. 00:10:30 Beelden van een meting van de luchtdruk met een barometer, een meting van de windsnelheid met animometer, de registratie van de windrichting, meetapparatuur, een meting van de regenval met een pluviometer, een meting van de duur van zonneschijn met een heliograaf en registreertoestellen. 00:16:35 Lancering van een weersatelliet, binnenbeeld weerstation: opstelling van de weerkaart. 00:19:12 Voorstelling van verschillende weertypes door middel van tekeningen. Voorstelling koude en warme zeestromingen en de dampkring door middel van tekeningen. 00:22:46 Beelden van een oerwoud. 00:23:52 Einde

19-10-1992
VRT

Schooltelevisie: de wind

Aflevering van Schooltelevisie over de wind. Windmolen (energie), fabrieksschouwen, theorie beweging van de wind (koude en warme lagen). Luchtballon gasverwarming, hete lucht, windzak als richtingaanwijzer, windstroming, windhaan, storm, windmeter (anemometer), zeilboot, duinen, vlieger, overstromingen, orkaanwind, ventilator, vlaggen. Industriegebied, schouwen.

10-11-1987
VRT

Onze ruimte: de aarde draait

Start Atlantis met Dirk Frimout. Beelden van de aarde vanuit de ruimte. De aarde draait rond de zon. Revolutie en aswenteling. Beeld van schaduw op paal gedurende een etmaal. De meridiaan - de zonnewijzer, een zonnekanon van Lodewijk 14de. De meridiaan van Greenwich in animatie uurgordels of uurzones, de seizoenen met animatie. Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring. Temperatuur, animatie tussen koud en warm. Simulering van het afwijken van de wind. De jaarlijkse omwenteling rond de zon in een animatie, de belichtingscirkel,dag en nacht, seizoenen, animatie middernachtzon, plaatsverandering van de opkomst van de zon. Zonsverduistering.

07-09-1992
VRT

Het Atomium: 25/11/1995

Educatief programma voor kinderen van 8 tot 10 jaar, gepresenteerd door poppen. Het thema van deze aflevering is 'de winter is op komst'.

25-11-1995
VRT

Hagel

Warme, zonnige dagen, en toch vallen er ineens hagelbollen uit de lucht: vanwaar dit weer? Weervrouw Sabine Hagedoren geeft uitleg. Beelden hagelstorm.

10-06-2014
VRT

Mistvorming

Op de A19 in West-Vlaanderen zijn vanmorgen 3 kettingbotsingen kort na elkaar gebeurd, in beide richitngen. Daarbij vielen één dode en bijna 80 gewonden. Veel bestuurders lieten zich verrassen door de dichte mist. Het koste heel wat moeite om een overzicht te krijgen van de ravage. De dichte mist is waarschijnlijk de oorzaak van de vele aanrijdingen. Verklaring weerman Frank Deboosere over het ontstaan van mist. Animatie ontstaan mist. Algemeen beeld snelweg met mist, auto's rijden.

03-12-2013
VRT

Journaal: nieuwe wolkenatlas na tientallen jaar

Een wolkenatlas is een lijst van alle soorten wolken die waargenomen zijn. Deze lijst is nu geactualiseerd en aangevuld met nieuwe soorten, zoals de asperitas, of wolken die mensen veroorzaken.

23-03-2017
VRT

Karrewiet: hoe ontstaat bliksem?

Als het stormt, kan het op verschillende plaatsen in het land hard regenen en onweren. Maar hoe ontstaat bliksem eigenlijk? Sabine Hagedoren legt het uit.

19-01-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Het weer: de weerselementen


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

In deze collectie bestuderen we hoe de elementen temperatuur, luchtdruk, wind en neerslag het weer bepalen.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 1.11: De leerlingen kunnen de weerselementen op een bepaald moment en over een beperkte periode, meten, vergelijken en die weersituatie beschrijven.

Weertypes

FRAGMENT 1
Welke weertypes herken je?
In sneltempo zien we 99 weertypes. Het illustreert duidelijk dat er naast de meest...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019