Skip to main content

Eigenschappen van materialen

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1754451

Wonen.tv: 15/02/2017

Infotainmentprogramma waarin Marcel Vanthilt tips geeft en antwoorden zoekt op allerlei vragen over wonen, (ver)huren en (ver)bouwen. 00:00:46 COHOUSING (1) - In de vijfde aflevering maakt Marcel Vanthilt kennis met Jelle en Jessica die overwegen om te gaan cohousen. Vlaanderen raakt stilaan volgebouwd en een eigen, comfortabele woning wordt steeds moeilijker betaalbaar. Marcel woont een vergadering bij van Jelle en Jessica, samen met een aantal andere mensen die geïnteresseerd zijn in cohousen. 00:05:08 MIJN PROJECT (1)- Annelies en Hidde bouwen intussen naarstig verder aan hun ecologisch huis. In deze aflevering komt eindelijk het moment waar ze zo lang naar uitgekeken hebben: het stro wordt geleverd. Nu kunnen ze daarmee het dak en de muren beginnen te vullen. Ze bouwen bovendien hun huis zonder bouwkraan. 
 00:10:17 LIFE HACK (1) - Katrien Vanderlinden demonstreert hoe je behangpapier makkelijk verwijdert met cola. 00:11:31 TEST - In Vlaanderen vind je in veel oudere woningen nog eiken balken, die vaak al eeuwen de stabiliteit garanderen. Maar wat is nu het sterkste hout ter wereld? Marcel zoekt het uit en test meteen ook uit hoe sterk dat Azobe hout dan wel mag zijn. Jan Belis, professor bouwkunde aan de UGent, legt uit waarom Azobe hout zinkt in water.
 00:18:37 ARCHITECTUUR - Architectuurkenner Dag Boutsen, decaan van de faculteit architectuur aan de KU Leuven, bezoekt in deze aflevering een topwoning van architecte Sarah Poot. In haar werk streeft ze tijdloosheid na en dat zie je ook in haar eigen woning. Ze gebruikte er vooral ruwe materialen, waardoor het lijkt alsof het om een verbouwing gaat, terwijl het eigenlijk een volledige nieuwbouwwoning is. 00:22:00 COHOUSING (2) - Jessica en de cohouse-vrienden bezoeken het cohousingproject ‘De Haringrokerij’ in Antwerpen. 00:25:58 LIFE HACK (2) - Katrien Vanderlinden demonstreert hoe je een plug uit de muur haalt.
 00:27:08 MIJN PROJECT (2) - Het stro wordt geleverd en ingebouwd, maar een stortbui veroorzaakt paniek. 00:32:14 DE SLEUTEL - Marcel trekt naar het Jan Breydelstadion. Blijkbaar woont er iemand in dat stadion. Marcel zoekt die bewoner en zijn woning, en vraagt hem hoe het is om te wonen in één van de grootste voetbalstadions in België ... 00:38:37 WONEN.IN - Je ziet hoe het is om te wonen in Canada. 00:40:35 COHOUSING (3) - De cohousers evalueren hun bezoek in Antwerpen en bezoeken het cohousingproject ‘Kerselaar’ in Oostakker. 00:45:55 BOUWTAAL - Wat is de Nederlandstalige term voor een ‘sergeant’?

15-02-2017
VRT

Houtskeletbouw

In de woningbouw is het gebruik van hout sterk in opmars. Vooral houtskeletbouw wordt steeds populairder, waarbij rond een houten geraamte, of skelet, de woning in steen wordt afgewerkt. Het argument om te kiezen voor zulke woningen is dat ze energiezuiniger zijn. Beelden van huizen met houtskeletbouw in aanbouw. Bouwadviseur Walter Meuwes vertelt dat houtskeletbouw 60% energiezuiniger is. Beelden van een afgewerkte kijkwoning met zonnepanelen op het dak, en van het interieur. Meuwes zegt dat ook de bouwkosten dalen omdat de bouwtijd veel korter is. Interieurbeelden met houten wanden, deuren en plafond. Jan Pennincks, de eigenaar van de nieuwe woning, is tevreden.

20-05-2013
VRT

Wonen.tv: 15/03/2017

Infotainmentprogramma waarin Marcel Vanthilt tips geeft en antwoorden zoekt op allerlei vragen over wonen, (ver)huren en (ver)bouwen. 00:00:53 BRANDVERZEKERING (1) - Bijna iedereen heeft een brandverzekering voor zijn huis, hoewel dat eigenlijk niet verplicht is. Bij Sam in Oedelem is de bliksem ingeslagen op zijn huis, met heel wat ernstige schade tot gevolg. Ook hij doet daarvoor een beroep op zijn brandverzekering, want bliksemschade is daarin opgenomen. Marcel Vanthilt zoekt in deze negende aflevering samen met Sam uit wat de brandverzekering allemaal wel of niet voor je regelt.

 00:05:48 MIJN PROJECT (1) - Cynthia en Stefan hebben een dochter Anke, die zwaar hulpbehoevend is. Anke moet elke avond naar haar slaapkamer gedragen worden. Maar Anke groeit en dat dragen wordt dus ook steeds lastiger. Ondermeer om die reden hebben Cynthia en Stefan beslist om een stuk bij te bouwen aan hun huis. Ze bouwen een kamer en badkamer op het gelijkvloers en voorzien die van een ingenieus railsysteem, zodat ze Anke gemakkelijk uit bed en in bad kunnen tillen. Die bijbouw doet Stefan helemaal zelf, samen met zijn beste vriend, en dat zorgt voor hartverwarmende taferelen in een gezapige, Limburgse sfeer. 00:10:46 LIFE HACK (1) - Katrien Vanderlinden toont hoe je een kras uit je houten meubels krijg. 00:11:46 TEST - Wist je dat bamboe ook een bouwmateriaal is? In oosterse landen wordt het al vaker gebruikt, maar nu komt bouwen met bamboe ook naar onze contreien. Zelfs in Vlaanderen staat nu zo'n bamboehuis. Om te testen hoe sterk bamboe is, neemt Marcel de proef op de som, en onderwerpt hij vier bamboestengels aan verschillende gewichten. En dat levert een bijzonder verrassend resultaat op.
 00:19:07 ARCHITECTUUR - Architectuurkenner Dag Boutsen, decaan van de faculteit Architectuur aan de KU Leuven, bezoekt in deze aflevering een iconisch huis van architect Juliaan Lampens in Sint-Martens-Latem. 00:22:42 BRANDVERZEKERING (2) - Een onafhankelijk verzekeringsexpert geeft tips over wat je best kan doen als je ernstige schade aan je huis hebt. Hij vertelt ook over de belangrijkste oorzaken van woningbrand. 00:25:53 LIFE HACK (2) - Katrien Vanderlinden toont hoe je een beschadigde schroef toch kan verwijderen. 00:27:10 MIJN PROJECT (2) - Cynthia en Stefan bouwen het houtskelet van de nieuwe woning. 00:32:42 WONEN.IN - Je ziet hoe het is om te wonen in San Francisco. 00:34:30 BRANDVERZEKERING (3) - Verschillende experts onderzoeken de schade aan Sams huis. Hij krijgt nadien goed nieuws, het huis mag gerenoveerd worden. 00:39:10 BOUWTAAL - Wat is een ‘zwaaihaak’?

15-03-2017
VRT

De schuur van Scheire: 25/02/2015

Wetenschapsmagazine. Lieven Scheire komt elke woensdag samen met zijn vrienden Henk Rijckaert, Bart Van Peer en Kurt Beheydt. Ze leggen uit hoe we dagelijks technologie en wetenschap gebruiken zonder het te beseffen. Dit is de derde aflevering van het eerste seizoen.Centrale gast: Sofie Lemaire. 00:00:00 Generiek. 00:00:35 Inleiding Lieven Scheire. 00:01:18 Voorstelling studiogast Sofie Lemaire. Lemaire helpt mee aan experiment met ijslollystokjes. Kort interview over haar jeugdjaren, doorgebracht in bos, over 'nerd' zijn, interesse in weetjes en zelf spel uitgevonden met Wikipedia. 00:06:12 Bart Van Peer toont stappen van de 'wiki wiki challenge'. Lemaire vertelt weetje over karton. 00:09:30 Henk Rijckaert toont hoe je met karton kunt knutselen. Fragment: Henk knutselt met karton kruiwagen in elkaar. 00:16:41 Fragment: 'Kruiwagen Classic Challenge'. Kruiwagen wordt getest op bouwwerf. 00:19:40 Interview met Lemaire over videospelletjes, Lemaire is 'Ruzzle' kampioen. Lemaire speelt 'Galaga' met yoghurtpotjes in plaats van drukknoppen, ze wordt tweede op de ranglijst en krijgt actiefiguurtje. 00:25:03 Knutselen met alcohol, lege fles, fietsventiel en fietspomp: lucht inpompen en ontploffing. 00:25:29 Scheire vertelt mop over chips, gesprek over computerchips. Interview met Marian Verhelst, professor micro-elektronica, over wat een chip eigenlijk is en toont enkele oude en nieuwe modellen van chips. 00:32:25 Timm Rombouts, IT-technicus, toont zijn huis vol elektronica en heeft chips in zijn handen laten inplanten om deur en auto te openen zonder sleutel. 00:34:06 Gesprek met studiogast Timm Rombouts over chip ingeplant in handen. 00:35:28 Gesprek over elastische houtvezels naar aanleiding van experiment met ijslollystokjes. Lieven en Kurt leggen principes van ontploffing en kinetische energie uit. 00:39:38 Lieven en Kurt maken grote kinetische bom met lattenbodems van bedden, experiment lukt: grote ontploffing van latten, confetti en ballonnen.

25-02-2015
VRT

Schooltelevisie: kennismaking met kunststoffen

Uitzending van Schooltelevisie over de grote kwaliteiten van kunststoffen. Uitleg over soorten plastics in diverse industrieën: verpakking, elektriciteit, bouw, auto, geneeskunde, meubilair, ... Uitleg over verschillende verwerkingstechnieken: extrusie, blaasextrusie, spuitgieten. Het structuur- en vervormingsgedrag van kunststoffen: nylon, pvc, plexiglas en polystyreen. Theoretisch-chemische beschouwing, polymerisatie, en praktische voorbeelden in diverse bedrijven.

21-10-1989
VRT

Journaal: geschiedenis van plastic

Plastic of kunststof is eigenlijk veel ouder dan we denken. In Hornu loopt een tentoonstelling over de geschiedenis van plastic. Beelden uit de tentoonstelling, zoals haarspelden, rammelaars in cellulose, voorwerpen uit bakeliet en de eerste fototoestellen van Kodak. Na de Tweede Wereldoorlog werd plastic populair. Beelden van een huisraad, van meubelen, zoals stoelen van Joe Colombo en van kunst van Ruth Franken. Beelden van prothesen, van vinyl en van Lego. Beeld van een muur van petflessen.

21-06-1998
VRT

De schuur van Scheire: 01/04/2015

Wetenschapsmagazine. Lieven Scheire komt elke woensdag samen met zijn vrienden Henk Rijckaert, Bart Van Peer en Kurt Beheydt. Ze leggen uit hoe we dagelijks technologie en wetenschap gebruiken zonder het te beseffen. Dit is de achtste aflevering van het eerste seizoen. Studiogast: Tom Lenaerts. In deze aflevering testen Kurt en Bart trucjes uit om je wifi te versterken, Henk en Bart onderzoeken de weerbaarheid van vallende eieren, professor Jeroen Raes demonstreert hoeveel bacteriën er in je darmen zitten, legt uit hoe darmfloratransplantaties ongelofelijke resultaten bereiken, en roept op om mee te doen aan het grote darmflora-onderzoek. En we brengen samen met Henk Van Cauwenberghe een nieuw naaktmagazine op de markt voor technologieliefhebbers. 00:00:00 Begingeneriek. 00:00:30 Intro Lieven Scheire. 00:01:28 Voorstelling gast: Tom Lenaerts. 00:02:18 Test papieren vliegtuigje. Gesprek met Tom Lenaerts over zijn tekort aan 'nerd-schap', over ruimtelijk inzicht en over sciencefiction films. Tom vertelt over trage wifi-netwerken. 00:07:23 Beelden van de Belgische kust. Kurt en Bart versterken wifi op terras, op het strand, en in de zee. Kurt vertelt over wifi-antenne. Testen wifi-verbinding. 00:12:23 Studio. Kurt en Lieven geven uitleg over wifi-verbinding en wifi-straling. Grafische voorstelling parabool, Lieven geeft uitleg over parabolen en antennes. 00:16:00 Tom Lenaerts speel het videospel 'Galaga' op kazoo. 00:18:43 Het ruikt hier naar droog ijs. 00:19:10 Test brekende eieren. Lenaerts probeert eieren te breken met handen en voeten. Bart en Kurt laten eieren vallen vanop grote hoogte (Vlooybergtoren in Tielt-Winge). 00:25:39 Studio: Lieven vertelt over kreukelzones in auto's. Hij vertelt over 'betagel', een soort verend moesje, en ander materiaal dat schokabsorberend werkt. 00:28:25 Darmfloratransplantaties. Jeroen Raes, KU Leuven, over het belang van bacteriën in en op ons lichaam. Raes vertelt over baby's die steriel worden geboren en over de associatie tussen darmflora en gedrag. Hij vertelt over darmfloratransplantaties en over het Vlaams darmfloraproject. 00:36:12 Tom Lenaerts, Lieven Scheire en Bart Van Peer praten over 'Kickstarter', een platform voor 'crowdfunding'. Lieven toont spullen die dankzij 'Kickstarter' ontwikkeld zijn. 00:38:31 Bart vertelt over 'blootmagazine' met 'naakte' technologie. Overleg mannen over magazine. Ze keuren de 'modellen'. Fotoshoot met wasmachine. Lieven en zijn vrienden bediscussiëren het resultaat. 00:45:18 Outro Lieven Scheire.

01-04-2015
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Eigenschappen van materialen


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Voor het vervaardigen van producten zijn materialen nodig. Een materiaal is een stof die op natuurlijke of kunstmatige wijze geproduceerd is. Elk materiaal bevat unieke eigenschappen. Deze materiaaleigenschappen zorgen er voor dat een materiaal geschikt of juist ongeschikt is voor een bepaalde toepassing. 
Deze collectie biedt een inzicht in de eigenschappen en toepassingen van een aantal veel gebruikte materialen.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 1.14: De leerlingen kunnen van...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019