Skip to main content

Techniek: slepen, rollen en hefbomen

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1735521

Schooltelevisie: draaiende wielen (1966)

00:00:00 Begingeneriek 00:00:22 Benen trappen op de fiets. Presentatie door Walter Claessens en Jos Dom. 00:00:55 De twee geven een demonstratie over het verslepen van baksteen. De weerstand wordt verminderd door het wiel. 00:03:44 Mannen verslepen een zware vracht op rollen. Er volgen ook beelden van een inkooptrolley, een kinderwagen en een bagagekoffer op wieltjes. 00:04:30 Demonstratie van rol naar wiel, met als toepassing de wegenwals. 00:05:33 Verschillende soorten wielen worden gebruikt naargelang de soort last en ondergrond: kruiwagen, vrachtwagen, steekduiveltje, paardenkoets, bulldozer en schaatsen. 00:07:37 Claessens geeft uitleg over de rolschaats: methodes om de weerstand zoveel mogelijk te verminderen. De kogellager, hoe werkt die? 00:10:23 Toepassing bij een autowiel en de oudste fietsen, een kleuter op een driewieler. 00:11:18 Claessens heeft het over de krukas en geeft een demonstratie van de werking op basis van een zwengelboor en een mini-krukas, die een rechtlijnige beweging omzet in een draaiende beweging en omgekeerd. Toepassingen allerlei komen aan bod. 00:13:30 Demonstraties van een drijfriem in combinatie met verschillende draaiwielen. 00:16:50 Toepassingen van drijfriemen op een bouwwerf. 00:18:15 Het slippen van de drijfriem is te vermijden door het gebruik van kettingoverbrenging. Verschillende toepassingen volgen. 00:18:55 Claessens geeft een demonstratie van tandwielen en hun draaizin en snelheid bij combinaties. Een toepassing met een met de hand aangedreven klopper en handboor volgt. 00:23:35 Toepassing: een betonmolen en aandrijfwielen van machines. 00:24:35 Demonstratie van allerlei tandwieloverbrengingen. 00:25:16 Toepassingen: de fiets van Jos. Jos fietst weg. 00:26:21 Eindgeneriek.

07-06-1966
VRT

De figuur: tuinieren

De figuur: allerlei beelden van Marc Rumst die les geeft in een klas en met kinderen de tuin in trekt om te werken. Marc praat over de kinderen die iedere maandag in de groentetuin werken. De kinderen zijn aan het werk terwijl Marc uitleg geeft. Marc vertelt dat kinderen wiskunde in de praktijk uitoefenen. Hij zegt dat de werkelijkheid buiten is, en dat hij iets wil overbrengen aan kinderen dat ze later nog kunnen gebruiken. Kinderen verplaatsen betonblok. Marc vindt de opzet geslaagd als kinderen respect tonen voor hun omgeving en er deugd van hebben.

19-04-2013
VRT

Krachttoeren: op de wip

Wetenschappelijk magazine voor de jeugd gepresenteerd door Mariet Vandebos. Vandaag: op de wip Allerhande toepassingen van 'De Hefboom' in de praktijk en schematische voorstellingen. Herstellen van een fietsband met een bandafnemer. De wip. De kruiwagen. De notenkraker. De Kroonkurkwipper. De koevoet. De snoeischaar. De wip. De balans.

02-04-1987
VRT

Carlos en co: 21/03/1989

Poppen leggen kinderen uit wat een iglo is, hoe een hefboom werkt, wat een zoogdier is en wat isoleren is. Tot slot verhaaltje en lied 'Ali Baba'.

21-03-1989
VRT

Schooltelevisie: de fiets als toepassing

Reportage over de geschiedenis en werking van de fiets. Er wordt niet alleen stilgestaan bij hoe de fiets, zoals we die nu kennen, is ontstaan. De fiets dient ook als vertrekpunt om diverse natuurwetenschappelijke aspecten te bespreken: hefbomen, de krachten, elektriciteit, magneten, luchtdruk en aggregatietoestanden. Praktische voorbeelden met de fiets illustreren de natuurwetenschappelijke theorieën.

27-11-1987
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Techniek: slepen, rollen en hefbomen


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Om een zwaar object voor te bewegen, kan je het slepen of rollen.
Wist je ook dat je door middel van een hefboom jouw spierkracht kan omzetten in een grotere kracht?

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 2.6: De leerlingen kunnen illustreren hoe technische systemen onder meer gebaseerd zijn op kennis over eigenschappen van materialen of over natuurlijke verschijnselen.
Eindterm 2.8: De leerlingen kunnen technische systemen, het technisch proces, hulpmiddelen en...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019