Skip to main content

Alle gezinnen zijn anders!

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1733351

Karrewiet: gezinssituaties

Volgens een groot onderzoek groeien de meeste kinderen op in een gezin met twee ouders, een mama en papa die nog samen zijn. Welke andere gezinssituaties bestaan er nog? Kinderen uit het zesde leerjaar van de basisschool Atheneum in Keerbergen schetsen hun gezinssituatie.

07-05-2018
VRT

Karrewiet Plus: gescheiden ouders

Maandelijks duidingsmagazine voor de jeugd, van zes tot twaalf jaar oud, rond maatschappelijk relevante thema's en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Het thema van deze aflevering is gescheiden ouders. 00:00:32 Herman, Emiel, Charlotte, Mado en Yerka zijn vijf kinderen tussen de tien en elf jaar oud. Het enige wat ze gemeen hebben is dat hun ouders gescheiden zijn, ze kennen elkaar niet. Karrewiet Plus bracht hen een hele dag samen. Ze vertellen over de eerste ontmoeting. 00:01:28 Therapeute Kim Leen praat met kinderen van gescheiden ouders en kijkt mee vanachter haar bureau. De kinderen vertellen hoe ze reageerden toen hun ouders hen vertelden dat ze gingen scheiden. Ze vertellen ook waarom hun ouders besloten hebben om te scheiden en dat ze schuldig voelden toen hun ouders uit elkaar gingen. 00:03:15 Therapeute Kim vertelt dat er heel wat kinderen zijn die zich schuldig voelen als hun ouders uit elkaar gaan. Ze vertelt dat het belangrijk is dat kinderen weten dat het nooit hun schuld is. Daarnaast geeft ze enkele redenen waarom ouders wel uit elkaar gaan. 00:04:11 De kinderen vertellen dat hun ouders vroeger veel ruzie maakten. Ze vonden dit niet fijn en hadden allerlei trucjes om de ruzie te stoppen. Ze vertellen dat hun ouders achter de rug slechte zaken over elkaar vertellen. 00:05:17 Therapeute Kim vertelt dat het belangrijk is dat kinderen weten dat zij de ruzies niet kunnen oplossen maar dat ze wel kunnen zeggen dat ze het niet fijn vinden dat hun ouders elkaar beledigen als zij erbij zijn. 00:05:58 De kinderen vertellen over de nieuwe liefdes van hun mama of papa en de eerste ontmoeting. 00:07:05 Therapeute Leen vertelt dat het belangrijk is dat kinderen weten dat mama mama blijft en papa papa blijft. 00:07:40 De kinderen vertellen dat ze later wellicht niet willen trouwen. Therapeute Leen vertelt dat dit normaal is. Ze vertelt dat praten nog altijd het belangrijkste is. De kinderen vertellen dat ze de dag fijn vonden.

02-03-2015
VRT

Karrewiet Plus: een nieuw gezin

Steeds meer kinderen wonen in een nieuw samengesteld of plusgezin. Karrewiet volgde twee nieuw samengestelde gezinnen waarvan de kinderen vertellen over de positieve en de negatieve aspecten van hun nieuwe gezin. Lier: Vanessa heeft vier kinderen, ze komen allen op een rijtje in beeld. Haar partner Hendrik komt ernaast staan met zijn drie kinderen. Lode legt duidelijk uit wat een nieuw samengesteld gezin is. Dendermonde: Ook Birgit staat met haar drie kinderen op een rijtje. Haar partner Nick komt ernaast staan met zijn twee kinderen. Birgit en Hendrik hebben ook samen een baby. De kinderen hebben het over hun woordgebruik: ze verkiezen plusouder of pluskinderen in plaats van stiefouder of -kinderen. In Lier komen de kinderen aan. Ze zullen de komende dagen wonen. Ze hebben het over de ingewikkelde regelingen. In Dendermonde zitten de kinderen rond een grote eettafel. Enkele versnelde beelden volgen. De kinderen praten over aan elkaar wennen. In Lier spelen de kinderen spelen in de tuin. Vier meisjes spelen samen met cavia's. Laura, Vanessa's mindervalide dochter met het down-syndroom, praat over haar zussen. De andere zussen hebben het over Laura. In Dendermonde spelen de jongens samen. Ze hebben het over hoe ze samen spelen. Lier: de zussen verkleden zich om toneeltje te spelen. Lode, de enige jongen, praat over de drukte en de meisjes over ruzie maken. In Dendermonde geven de kinderen een rondleiding door de diverse slaapkamers. Ze hebben straatnaamplaatjes gemaakt en nummers en brievenbussen aan hun kamerdeuren gehangen. In Lier is er gedrum in de badkamer. De kinderen zitten samen voor de tv. Later zoeken ze een slaapplaats. Drie meisjes slapen op matrassen op de grond.

05-11-2012
VRT

Terzake: kinderen van gescheiden ouders

Veertig procent van de Vlaamse dertigers is gescheiden en in twee op de drie gevallen zijn er kinderen bij betrokken. Dit cijfer ligt veel hoger dan in onze buurlanden. Dat zijn de harde feiten die uit het Gezinsrapport van de Vlaamse regering komen. Interview met de twaalfjarige meisjes Noa en Cato. Ze leggen hun gezinssituatie uit met speelgoedpoppetjes. Binnenbeelden van de woonkamer en slaapkamer. Noa is in de keuken met haar moeder. Saskia, de mama van Noa, komt aan het woord. Cato speelt een gezelschapsspel met haar moeder. Er volgen interviews met haar moeder Sophie en haar vader Curt. We zien Cato gitaar spelen. Curt haalt haar op bij haar mama.

09-12-2013
VRT

Mijn gedacht!: eenoudergezin

In 'Mijn gedacht!' vertellen kinderen hoe het is om op te groeien in een eenoudergezin. 00:00:00 Introductie van het programma door Henk Vermeulen. 00:01:00 De twaalfjarige Imke woont samen met haar vader en haar zus sinds haar moeder is gestorven. De twaalfjarige Sander woont ook bij zijn papa, samen met zijn broer en zus. Ook de twaalfjarige Pieter woont in een eenoudergezin sinds zijn ouders zijn gescheiden. Samen met zijn zus Nele wonen zij bij zijn moeder. De tienjarige Daisy woont ook bij haar mama met haar broer en zus. Bij alle kinderen verloopt dat thuis goed. 00:01:48 De veertienjarige Sandra is afkomstig uit Bosnië en woont al vanaf haar twee jaar bij haar moeder. Haar ouders zijn namelijk gescheiden. Toen ze zes was, verhuisde ze samen met haar moeder naar België. Ze vindt het fijn om samen met haar moeder te wonen, aan wie ze alles kan vertellen. Ze vindt haar moeder nu nog belangrijker, omdat ze geen vader heeft. Sandra is ook graag creatief bezig. Ze speelt piano en danst, en wordt daarbij begeleidt door haar mama. Als alleenstaande ouder moest Sandra's moeder wel harder werken, maar toch heeft Sandra nooit iets tekort gehad. Sandra helpt thuis veel, want haar moeder moet al erg veel doen. Omdat Sandra nooit een gezinssituatie met twee ouders heeft gekend, kan ze het ook niet missen of vergelijken. 00:03:59 In de studio wordt er met de kinderen verder gepraat over eenoudergezinnen. Kan dat, één ouder? Kan één ouder de vader- en de moederrol op zich nemen? Is het zwaarder in het huishouden? De kinderen denken dat het makkelijker is als je geen situatie hebt gekend waarin er twee ouders zijn. Omdat sommigen van hen hun andere ouder goed hebben gekend, is het soms moeilijk. Er blijft een gemis. Is het voor mannen moeilijker om het huishouden te doen dan voor vrouwen? Helpen de kinderen mee thuis? 00:09:40 Alleenstaande ouders hebben vaak hun handen al vol met het werk en het huishouden. Een vakantie daar nog eens bovenop organiseren, is voor velen vaak moeilijk. Daarom bestaat er de eenoudervereniging 'Het Vertrek'. Die organiseert activiteiten voor eenoudergezinnen en hun kinderen. Zo kunnen ze nieuwe contacten leggen. Oprichter Eric Stijnen vertelt waarom hij de vereniging oprichtte. Dankzij de activiteiten vinden de kinderen nieuwe speelgenoten en de ouders leggen ook nieuwe contacten. Er worden nieuwe vriendschappen gesmeed. 00:12:03 In de studio wordt er met de kinderen gediscussieerd over de vraag of zij het zien zitten om met andere eenoudergezinnen op te trekken. Ze zien voor- en nadelen van zo'n vereniging.

14-03-2001
VRT

Karrewiet: eenoudergezin

Reportage over een eenoudergezin. Anouk is 's avonds alleen thuis omdat haar moeder moet werken. Ze maakt haar huiswerk en daarna komt de oppas. Ze eten samen en spelen in de tuin. Anouk belt met haar moeder.

15-09-2004
VRT

Karrewiet: bakkerszonen

Karrewiet gaat naar aanleiding van Vaderdag op bezoek bij een bakker met drie zonen. De drie zonen helpen vaak hun vader in de bakkerij. Zelf vinden ze dat leuk. Vaderdag is voor de zonen een speciale dag, omdat ze sinds de scheiding van hun ouders alleen maar bij hun papa wonen. Ze doen vaak toffe dingen samen zoals kamperen en biljarten. Ze helpen hun vader ook in het huishouden. Zo ruimen ze veel op en doen ze de afwas.

13-06-2011
VRT

Karrewiet Plus: twee mama's

Maandelijks duidingsmagazine voor de jeugd, van zes tot twaalf jaar oud, rond maatschappelijk relevante thema's en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Het onderwerp van deze aflevering is het hebben van twee mama's. 00:00:00 Begingeneriek van Karrewiet Plus. 00:00:45 Bo Moerman vertelt, via een raadseltje, over haar twee mama's en één papa. Reporter vraagt hoe mama Nele en mama Gitte elkaar leerden kennen. Bo vertelt hoe haar mama haar voorstelde aan Gitte. Ze vind Gitte super. 00:02:20 Gitte leert de kinderen haken. Margo Moerman, de zus van Bo, vertelt hoe Gitte haar leerde haken. Bo vertelt dat ze wat tijd nodig had om aan te passen maar dat ze nu Gitte niet meer kwijt wilt. 00:02:45 De reporter vertelt over Zeb Cappaert, die ook twee mama's heeft. Mama Inge en mama Nikki. De reporter vertelt hoe Zeb via een donor werd verwekt. 00:03:30 Zeb vertelt over hoe hij werd gemaakt. Hij vertelt hoe hij zijn mama's noemt, en dat er geen verschil is tussen zijn beide mama's. Hij speelt gitaar en vertelt dat zijn donor anoniem is, en dat hij zich soms vragen stelt over de donor. Hij mist ook niks, vertelt hij. Mama Inge speelt voetbal met Zeb. Hij vertelt over een papa-gevoel dat hij niet mist. 00:05:45 Bo bladert in een fotoboek. Ze vertelt over een papa- en mamaweek en over haar verjaardag die ze samen met papa en de mama's vieren. Ze vertelt over kinderen die twee mama's raar vinden. Margo vertelt over kinderen die 'stomme' dingen zeggen over haar mama's. Zeb vertelt dat hij vrienden heeft die zijn twee mama's eerst raar vonden. 00:07:00 Zeb vertelt over Inge, die coach is van zijn baseball-team, en dat Nikki supportert. 00:07:25 De meisjes trekken hun skates aan, de hele familie skeelert. Bo en Zeb vertellen over het hebben van twee mama’s in plaats van één mama en één papa. 00:08:30 Eindgeneriek.

05-05-2014
VRT

Karrewiet Plus: onder één dak

Het gezin van Marie woont samen met haar oma in een kangoeroewoning. De voordelen en nadelen van een kangoeroewoning worden besproken in het fragment. Het gezin bestaat uit de kinderen Eugénie, Marie, Jules en Charles, hun ouders Peter en Emilie en oma Mik. Afwisselend volgen reacties van An-Sofie Smetcoren, verbonden aan het departement Psychologie en Educatiewetenschappen van de VUB.

02-11-2015
VRT

Karrewiet: minidevils zoeken extra pleeggezinnen

Dit zijn de minidevils: Belgische kinderen die sprekend op een Rode Duivel lijken. Ze zijn het gezicht van een nieuwe campagne van Pleegzorg. Dat is de organisatie die gezinnen zoekt voor kinderen die tijdelijk niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. In ons land zitten op dit moment zo'n tienduizend pleegkinderen in ongeveer zevenduizend pleeggezinnen. De tienjarige Isa, ofwel mini Kevin De Bruyne, is een van hen. Hij legt uit wat dat precies betekent. Er zijn in ons land nog meer dan zeshonderd andere kinderen zoals Isa die niet in een pleeggezin terecht kunnen. De Rode Duivels willen met de campagne aandacht vestigen op dat probleem en hopen dat zo meer gezinnen pleegkinderen in huis willen nemen.

22-09-2017
VRT

Karrewiet: Week van de Pleegzorg

Voor de Week van de Pleegzorg neemt 'Karrewiet' een kijkje in het gezin van Sterre, Jannes, Cisse en Nolle. Kinderen die voor korte of langere tijd niet bij hun biologische ouders kunnen wonen, komen vaak in een pleeggezin terecht. Het gezin waar 'Karrewiet' langsgaat, vangt de tweejarige Alex op. De kinderen vertellen over hun rol als crisisgezin. Het gezin heeft intussen al tien pleegkinderen opgevangen. De kinderen vinden dat Alex deel uitmaakt van het gezin. Ze gaan hem erg missen als hij hen gaat verlaten.

13-11-2017
VRT

Karrewiet Plus: ik ben geadopteerd

Maandelijks duidingsmagazine voor de jeugd, van zes tot twaalf jaar oud, rond maatschappelijk relevante thema's en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Het thema van deze aflevering is adoptie. 00:00:00 Begingeneriek van Karrewiet Plus. 00:00:17 Zoé Dongshuang Lamont en Charlie Neyt stellen zichzelf voor. 00:00:38 Charlie en zijn adoptieouders bekijken een doos vol kinderspullen en foto's. In een interview vertelt Charlie over zijn biologische moeder in Zuid-Afrika. Hij vertelt dat zijn moeder heel arm is en ze hem daarom heeft afgestaan. 00:02:09 Zoé vertelt dat ze als baby te vondeling werd gelegd in China. Zoé wil graag meer weten over haar ‘buikmama' en haar echte papa maar omdat ze te vondeling is gelegd gaat dat niet. Ze vindt dit wel jammer. 00:03:37 Zoé is aan het spelen met haar adoptiegezin. Charlie vertelt dat hij zijn adoptieouders heel graag ziet en dat hij vooral een goede band heeft met zijn vader. 00:03:51 Charlie is samen met zijn adoptiegezin aan het spelen. Charlie en vader vertrekken met vrachtwagen, interview met Charlie over zijn adoptieouders die hij graag ziet, vooral met zijn vader heeft hij een goede band. 00:05:04 Zoé zit aan tafel met haar adoptiegezin. Zoé vertelt over haar broer, die ook geadopteerd is. 00:06:00 Charlie speelt met zijn broers en zijn zus. Nelson is zijn echte broer uit Zuid-Afrika. 00:06:31 Zoé bekijkt met haar gezin de foto’s van de reis naar China. Ze vertelt over haar bezoek aan het weeshuis. Zoé speelt met broer op de trampoline en vertelt dat ze de Chinese taal niet begrijpt. 00:07:59 Amateuropnames van de reis naar Zuid-Afrika en een interview met Charlie over zijn bezoek aan zijn biologische moeder. Charlie en Nelson bekijken de foto’s van hun reis en van hun biologische moeder. 00:09:10 Zoé en haar broer zijn aan het fietsen. Zoé vertelt dat ze gelukkig is in haar adoptiegezin. Charlie vertelt dat België en Zuid-Afrika allebei zijn ‘thuis’ zijn. 00:10:04 Eindgeneriek.

06-10-2014
VRT

Journaal: Brusselse school breekt met traditie Moederdag

De directie van het Franstalige schooltje Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe stuurde onlangs een mail naar de ouders met het bericht dat de kinderen geen knutselwerkje zullen maken voor Moederdag. Ook voor Vaderdag zal er niets gemaakt worden. De directeur van de school speelt naar eigen zeggen al enige tijd met het idee om Moeder- en Vaderdag niet meer speciaal te vieren. In de mail aan de ouders haalde hij "multiculturalisme" aan als reden voor de beslissing. "Ik had het niet over godsdienst, maar over de complexiteit van de gezinnen." "We zien meer en meer andere families dan vroeger: eenoudergezinnen, homoseksuele koppels, kinderen die een mama of papa kwijt zijn...En we hebben een aantal jaren geleden gemerkt dat sommige kinderen hier erg veel problemen mee krijgen." De directeur benadrukt dat hij nog altijd achter het feest van Moeder- en Vaderdag staat. Enkel aan de cadeautjes wil de school niet meer meedoen.

12-05-2017
VRT

Karrewiet: echtscheiding

Één op de vier kinderen ondervindt moeilijkheden om zich aan te passen na de echtscheiding van hun ouders. De 10-jarige Margot Mach vertelt hoe zij omgaat met de scheiding.

21-01-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Alle gezinnen zijn anders!


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Deze collectie focust op de verschillende gezinsvormen waarin kinderen opgroeien. In de geselecteerde beeldfragmenten komen kinderen en ouders aan het woord over hun gezinssituatie.

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'mens en maatschappij' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 2.7: De leerlingen kunnen er in hun omgang met leeftijdgenoten op discrete wijze rekening mee houden dat niet alle kinderen in hetzelfde type gezin wonen als zijzelf.

 

Niet alle kinderen wonen bij mama en papa

FRAGMENT 1...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

25-10-2019