Skip to main content

Van grondstof tot product

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1733341

Karrewiet: schapen scheren

Karrewietitem waarin schapen worden geschoren op natuurboerderij Het Bolhuis in Diest. Schapen met dikke wollen vacht staan op een weide. Laure en Berne Sannen vertellen over het scheren van hun schapen en waarvoor de wol dient. Papa Kurt scheert een schaap. Een schaap loopt weg terwijl er nog een stukje wol aanhangt. Berne neemt een schaap in zijn handen. Laure toont haar trui uit schapenwol.

05-06-2012
VRT

Karrewiet: schaapscheerdag en vilten

In kinderboerderij De Zeven Torentjes in Assebroek moeten de schapen geschoren worden. Enkele kinderen vertellen over het scheren van schapen. Terwijl de schapen worden geschoren, kijken de kinderen toe. Een scheerder geeft uitleg. Een man spint wol. De kinderen hebben het over wol spinnen en maken armbandjes uit wol.

09-06-2011
VRT

De Boomhut: van rups tot zijde

In De Boomhut doet Peter mee aan een quiz. Welk dier helpt mee bij het maken van zijde? De rups, want van de cocon van de zijderups, maakt men zijdedraad, en van die draad kan er zijde worden gemaakt. In een kleine documentaire wordt getoond hoe een zijderups de hele dag blaadjes eet van de moerbeiboom. Wanneer de rups dik genoeg is, stopt de rups met eten en verpopt ze zich. Daarvoor maakt de rups een cocon, waar hij draad voor gebruikt. De cocons worden dan van de takjes geplukt. Nu worden de cocons machinaal geplukt, maar vroeger moesten de cocons met de hand van de takjes worden gehaald. De zijdedraden worden nadien van de cocons gewikkeld, gesponnen en eventueel gekleurd. Deze draad wordt uiteindelijk tot heel mooie zijde geweven.

26-12-2001
VRT

Schooltelevisie: macromoleculen en polyetheen

00:00:00 Begingeneriek. Deel één over het verenigen van macromoleculen tot vezels. 00:00:47 Archiefbeelden van een katoenmarkt. Beelden van een katoenveld, van Indische vrouwen die katoen dragen, van katoenen kledij, van katoenplanten, van het maken van draden uit katoenvezels en van het mechanisch verwerken van katoen. 00:02:39 Beelden van een katoenen draad en de macromoleculen waaruit het is opgebouwd. Vergelijking met het aantal moleculen in een waterdruppel. 00:03:39 Microscopisch onderzoek van de katoenvezel. 00:05:01 Grafische voorstelling van het vormen van macromoleculen. 00:06:24 Beelden ven grafische voorstelling van het industrieel gefabriceerd polyacrylonitrile. Uitleg over de behandeling van deze stof om er draden van te kunnen maken. Grafische voorstelling van het proces. 00:11:25 Proef: met gelijke gewichten wordt de scheurvastheid van twee strengen polyacrylonitrile getest. 00:12:38 Begin deel twee: de polymerisatie van etheen onder hogedruk. Beelden van de chemische reactie met polyetheen als resultaat. 00:14:10 Grafische voorstelling van de reactie met polyetheen als resultaat. 00:14:52 Beelden van dezelfde proef maar onder andere omstandigheden. Beelden van een fabriek waar polyetheen onder hogedruk gemaakt wordt. Grafische voorstelling van de reactie. 00:19:55 Beelden van een fabriek waar polyetheen gemaakt wordt. Beelden van de korreltjes van het granulaat en uitleg over macromoleculen. Beelden van vloeibaar polyetheen. 00:22:34 Grafische voorstelling van polymeriseren. 00:23:18 Proef: vergelijking tussen twee soorten polyetheen.

17-09-1987
VRT

Schooltelevisie: kleding

Begingeneriek. Op een eenvoudige wijze wordt duidelijk gemaakt welke kleren je wanneer moet dragen. Beelden van de kostuumafdeling van de BRT. Er wordt uitleg gegeven over hoe kleren gemaakt worden van textiel, aan de hand van beelden van een spinnerij en van katoen in balen. Het productieproces van katoen wordt in beeld gebracht: nadat garen gemaakt zijn van de katoen, wordt het op bobijnen gewikkeld en geweven. Beelden van het weven, het kleuren van het weefsel en het bedrukken van stoffen volgen. Om kleding te maken, worden patronen gemaakt voor confectie. Beelden van een naaiatelier. Een moeder en haar kinderen winkelen voor kleren. Er worden tips meegegeven voor het onderhoud van kleding. Eindgeneriek.

04-02-1989
VRT

Vlaanderen Vakantieland: de geschiedenis van het vlas

Peter Lombaert verdiept zich in de geschiedenis van het vlas. Interview met vlasser Stefaan Mommerency. Interview met mobiele gids Filip Decock. Bezoek aan de vlasserij Verschaeve met oudere en modernere machines. Interview met Gabriël Verschaeve. Bezoek aan en een demonstratie van de ‘Preetjes Molen’ ofwel een vlaszwingelwindmolen. Bezoek aan het vlasmuseum en een linnenweverij. Interview met Germana Tack.

04-09-2009
VRT

Watt: olie

Zesdelige humaninterestreeks waarin klimaatactiviste Natalie Eggermont en ingenieur Jonas Verstraeten uitzoeken of de klimaatdoelstellingen van Parijs nog haalbaar zijn. Kunnen we overschakelen naar 100 procent groene energie, en vooral: hoe snel? In deze tweede aflevering zoeken Natalie en Jonas uit waar we staan met olie. Iedereen verbruikt olie. Voor transport, voor verwarming, om energie op te wekken, voor de industrie ... Olie is overal. En olie is net zoals steenkool een brenger van welvaart, ook bij ons. De haven van Antwerpen met daarin de grootste petrochemische cluster van Europa illustreert dit. Elk land is dus een olieland, maar dan wel als verbruiker. Er zijn heel wat minder landen die olie produceren en exporteren. Natalie en Jonas bezoeken Koeweit, een olieland in de woestijn. Koeweit is kleiner dan België, maar zit op acht procent van de wereldwijde oliereserves, wat enorm is voor zo'n klein land. Het hele land draait op olie, en de inheemse bevolking is zeer welvarend. Er is buiten de olie weinig economische activiteit. Als we alle oliereserves die we nu kennen, zouden opbranden, zoals we nu aan het doen zijn, halen we nooit de doelstelling van de Parijs: de aarde niet meer dan twee graden laten opwarmen. En dus zal het zeeniveau op termijn stijgen. Wat er dan zal gebeuren, is vandaag al te zien op Isle de Jean Charles, aan de golf van Mexico in Louisiana.

24-04-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Van grondstof tot product


Arteveldehogeschool's picture
Arteveldehogeschool

Om producten te maken, zijn we als mens erg afhankelijk van wat we terugvinden in de natuur. Welke producten kan je maken met deze grondstoffen: wol, zijde, katoen, vlas en olie?

Collectie aangemaakt voor het leergebied 'wetenschappen en techniek' voor de tweede en derde graad lager onderwijs.
Eindterm 1.14: De leerlingen kunnen van courante materialen uit hun omgeving enkele eigenschappen aantonen;
Eindterm 2.1: De leerlingen kunnen van technische systemen uit hun omgeving zeggen uit welke materialen of grondstoffen ze gemaakt zijn.

...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

17-09-2019