Skip to main content

Verkiezingen en propaganda

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1729491

VRT NWS: Vlaams Belang roept Vlaming op meer kinderen te maken

Vlaams Belang start een nieuwe campagne met als afbeelding een zwangere vrouw en als slogan: "Nieuwkomers maken we zelf." Het is een oproep aan Vlamingen om meer kinderen te maken. Ook oud-voorzitter Karel Dillen deed in de jaren 1990 een dergelijke oproep, net zoals onlangs de radicaalrechtse Duitse partij AfD.

05-01-2018
VRT

Journaal: campagne PVDA

In Antwerpen heeft oppositiepartij PVDA haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. De PVDA is het niet eens met het Antwerps verbod op het plaatsen van grote aanplakborden. Daarom wil de partij zoveel mogelijk mensen overtuigen om de PVDA-affiche aan hun raam te hangen. Op de affiche is partijvoorzitter Peter Mertens te zien met twee rode strepen op zijn wang, als teken van verzet. De slogan op de affiche van Peter Mertens luidt:“Verover de stad”.

09-08-2018
VRT

Terzake: regeringscrisis door het migratiepact

Er heerst politieke hoogspanning in de Wetstraat naar aanleiding van het Migratiepact van de Verenigde Naties. Doet dit verdrag de regering vallen? 00:04:12 Interview met Pieterjan De Smedt in de Lambermont aan de ambtswoning van de premier. Die geeft een overzicht van de dag en de huidige stand van zaken. De top van N-VA zit samen voor overleg. 00:09:05 Interview met vicepremier Kris Peeters van CD&V. Het pact komt ter stemming voor het parlement. Hij vindt het een goede zaak dat de premier naar Marrakech kan gaan om het pact te bevestigen. Ze bespreken een mogelijke wisselmeerderheid. Er zijn volgens Peeters perceptieproblemen over het pact. 00:12:53 In de studio zitten partijvoorzitters Wouter Beke van CD&V en Gwendolyn Rutten van Open VLD. Wat zouden de gevolgen zijn van een wisselmeerderheid? Volgens Beke stond de ambassadeur die het verdrag mee onderhandeld heeft voortdurend in contact met de regeringsleden en zet N-VA zich gewoon buiten de consensus die er binnen de regering was. 00:17:12 Rutten is kwaad over de campagne tegen het pact die N-VA ondertussen lanceerde. Ook voor Beke is N-VA zwaar over de schreef gegaan. Hechten ze nog geloof aan het feit dat Bart De Wever de regering nog kansen geeft? 00:21:53 N-VA durft niet in debat gaan met extreemrechts volgens Rutten. Zowel Beke als Rutten willen met deze regering doorgaan. 00:24:30 Premier Michel houdt een toespraak over zijn beslissing om naar Marrakech te gaan. Beelden van de campagne van N-VA. 00:26:11 Ivan De Vadder schuift aan tafel bij Kathleen Cools. Ze bespreken de zet van Charles Michel om naar het parlement te gaan en stellen prognoses over de gevolgen. Ze hebben het over een eventuele minderheidsregering met gedoogsteun.

04-12-2018
VRT

De zevende dag: campagnewatcher

In de aanloop naar de verkiezingen nodigt 'De zevende dag' elke week een watcher uit die de campagnes opvolgt en vertelt wat hem is opgevallen. Deze keer is communicatie-expert Jeroen Wils te gast. Wils heeft zijn eigen communicatiebureau, dat communicatieadvies geeft aan overheden en bedrijven. Ze geven geen advies aan politieke partijen, omdat ze onafhankelijk willen blijven. Deze verkiezingen is hem vooral het gebruik van sociale media opgevallen. Hij toont een aantal filmpjes van Youtube ter illustratie. Het eerste filmpje is van Susanne Stilman, die op de twintigste plaats staat bij Open Vld in Mol. Wils zegt dat je in dit filmpje niet te weten komt wie Susanne Stilman is. Het bevat geen boodschap. Het tweede filmpje is van CD&V en toont dat de partij ijvert voor een kindvriendelijke gemeente. Wils zegt dat deze campagne een duidelijke boodschap heeft, maar men is vergeten de naam van de gemeente te vermelden. Het derde filmpje is van Steven Vromman, ‘the low impact man’ van Groen in Gent. Hij deelt de kleinste verkiezingsaffiche van het land uit. Wils zegt dat het filmpje heel authentiek en geloofwaardig is: de boodschap is duidelijk en het gaat over echte mensen. Bart Plasschaert, die op de tweede plaats staat bij CD&V in Oostende, loopt met zijn surfplank door Oostende en door het water. Hij neemt de slogan “recht door zee” letterlijk. Wils zegt dat er geen echte boodschap is, maar het is wel een leuk filmpje. Jeroen Wils geeft ten slotte nog extra tips om een goed campagnefilmpje te maken.

09-09-2012
VRT

Kies 18: de verkiezingen op sociale media

Dit fragment komt uit de verkiezingsshow naar aanleiding van de lokale en provinciale verkiezingen van 14 oktober 2018. Er wordt meer duiding gegeven over de advertenties op Facebook en meer bepaald over hoe partijen bepaalde doelgroepen targetten. Journalisten Tim Verheyden en Bram Vandeputte bespreken de rol van de sociale media bij de verkiezingen. Er worden video’s op sociale media van de verschillende partijen getoond. Daarna hebben ze het over politiek getinte pagina’s die offline werden gehaald op Facebook. De partij Vlaams Belang is het meest succesvol op het medium. Tot slot worden de nieuwe trends op sociale media besproken.

14-10-2018
VRT

Terzake: het belang van sociale media in de politiek

Het zijn lang niet alleen meer de klassieke media die informatie over de politiek leveren. De Brexit en de campagne van Donald Trump maakten al duidelijk dat het internet en sociale media een heel belangrijke rol spelen. Ook bij ons spreken partijen de burgers steeds vaker direct aan, zeker in aanloop naar de verkiezingen. Beelden van de Facebookpagina’s van verschillende partijen. Interview met Philippe Bossin, de verantwoordelijke voor de sociale media van Groen. Hij vertelt dat het onderhouden van sociale media geen exacte wetenschap is. Populaire posts worden soms extra gepromoot met financiële ondersteuning. Overzicht van het aantal likes van de Facebookpagina’s van de Vlaamse partijen. Interview met Bart Claes, de verantwoordelijke voor de sociale media van Vlaams Belang. Deze partij heeft, na de N-VA, het grootste aantal likes op Facebook. Traditionele partijen als sp.a, Open Vld en CD&V hebben het moeilijker op sociale media. De kleinere linkse partij PVDA heeft zelfs meer likes op Facebook dan Open Vld en CD&V. Interview met Lien De Vos, verantwoordelijk voor de sociale media van CD&V. Zij stimuleren lokale afdelingen om hun eigen pagina te maken. N-VA wil geen inkijk geven in hun communicatiestrategie. Beelden van Theo Francken aan het woord tijdens een aflevering van De Afspraak. Interview met Meyrem Almaci van Groen over het mogelijke gebruik van fake accounts door N-VA. De partij ontkent de beweringen. Studiogesprek met Sofie Marien, deeltijds docente Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven. Zij vertelt over het potentieel van sociale media voor de politieke partijen. Ze legt uit dat de onwil van de partij om in haar communicatiestrategie te laten kijken een teken is dat de N-VA waarschijnlijk al een erg goed ontwikkelde strategie heeft. Vlaams Belang zou op dat vlak minder ver staan. Marien vertelt dat directe interactie met potentiële kiezers een groter effect kan hebben dan een groot aantal likes op je berichten. Ze praat over de kloof tussen politici en burgers. Ze vertelt over de toekomst van de rol van de traditionele media en over de betrouwbaarheid van de informatie die verspreid wordt.

22-12-2016
VRT

Wissel van de macht: de ondergang van het Belang

Zesdelige docureeks waarin Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch focust op zes kantelmomenten in de recente Belgische politiek. Diepgaande interviews met de hoofdrolspelers van toen, samen met het rijke archief van de VRT en de inzichten van de Wetstraat-watcher geven een fascinerende kijk op de politiek. Dit is de derde aflevering. Begin deze eeuw leidt het trio Vanhecke-Dewinter-Annemans het Vlaams Blok naar monsterscores, tot 24% in 2004. Wanneer de partij veroordeeld wordt voor discriminatie moet ze van naam veranderen en wordt ze Vlaams Belang. In die tijd stapt Marie-Rose Morel over vanuit de N-VA, wat kwaad bloed zet bij Bart De Wever. Ze verzet zich tegen de harde lijn en krijgt voorzitter Vanhecke achter zich. Het vriendentrio van vroeger zijn nu gezworen vijanden, en Vanhecke en Morel een koppel. Intussen ziet Dewinter in 2006 de Antwerpse burgemeesterssjerp aan zijn neus voorbijgaan. In 2009 wordt Morel zwaar ziek en begint het Vlaams Belang kiezers te verliezen aan de N-VA. Morel stapt uit de partij en overlijdt in 2011. De Wever herstelt tijdens een speech op haar begrafenis postuum de vriendschap. En tijdens de verkiezingen in 2012 brengt hij het Vlaams Belang de genadeslag toe in Antwerpen. Met getuigenissen van Frank Vanhecke, Gerolf Annemans, Filip Dewinter, Bart De Wever en Myriam Van Loon, de moeder van Marie-Rose Morel. 00:00:00 Inleiding: onder leiding van het trio Frank Vanhecke, Filip Dewinter en Gerolf Annemans kende het Vlaams Blok/Vlaams Belang zowel overwinningen als nederlagen. De partij kreeg echter te maken met interne twisten en de kiezers bezweken massaal voor een nieuwe partij: de N-VA van Bart De Wever. 00:02:13 Frank Vanhecke was van dag één lid van Vlaams Blok / Vlaams Belang. Filip Dewinter kwam al jong in de federale kamer, toen de partij voor het eerst een verkiezingsoverwinning behaalde. 00:03:07 Gerolf Annemans vertelt over de begindagen van het Vlaams Blok. 00:03:31 Karel Dillen stichtte in 1977 het Vlaams Blok. Annemans, Vanhecke en Dewinter zien hem nog steeds als een groot voorbeeld. 00:04:50 Dewinter vertelt over Frank Vanhecke, een jeugdvriend van hem, en Gerolf Annemans. Ze vormden samen het gouden trio. Ze hadden drie belangrijke thema’s: de Vlaamse Onafhankelijke Republiek, nultolerantie voor criminaliteit en een harde aanpak van de vreemdelingen. Door die extreme standpunten ontstond het cordon sanitaire. 00:06:09 Toespraken van Vlaams Belangkopstukken met extreme standpunten. 00:07:10 Gerolf Annemans behandelde de communautaire zaken. 00:07:57 Dewinter wentelt zich graag in de rol van harde radicaal. Hij wordt liever als een gevaarlijk man beschouwd door zijn politieke collega’s. 00:08:24 Toespraken die het racistische discours van het Vlaams Blok illustreren. Dewinter ligt niet wakker van het feit dat hij racist genoemd wordt. Annemans heeft zichzelf nooit een racist gevonden, maar gaf wel steeds zijn mening over de vreemdelingen. 00:10:12 Vanhecke vindt het programma van de partij nog steeds niet fout, maar hij vindt dat de communicatie hierover soms morele principes overtrad. 00:11:10 De partij werd veroordeeld voor racisme in april 2004. Vanhecke heeft nog steeds zijn vragen bij het verloop van dat proces. Volgens Annemans waren de rechters de logebroeders. Dewinter zegt dat die veroordeling een harde klap was. 00:13:34 Vlaams Blok haalde een monsterscore van 24% tijdens de verkiezingen van 2004. 00:14:36 De partij werd definitief veroordeeld in november 2004, wegens inbreuk tegen de anti-racismewetgeving. De partij moest ophouden met bestaan, maar de kopstukken hadden een oplossing klaar: Vlaams Blok veranderde in het Vlaams Belang. 00:15:50 Toenmalig voorzitter Vanhecke heeft toen de kans gemist om de partij te verbreden. 00:16:54 Marie-Rose Morel begon aan haar politieke opmars via N-VA. Bart De Wever en Morel kenden elkaar van hun studententijd en waren vrienden. 00:17:46 Myriam Van Loon, de moeder van Marie-Rose Morel, vertelt over de eerste politieke stappen van haar dochter. 00:18:29 Wanneer N-VA in 2004 besliste om in kartel te gaan met CD&V, maakte Morel de overstap naar het Vlaams Blok. 00:19:49 Morel werd door Filip Dewinter als verruimer in het Vlaams Belang binnengehaald. Frank Vanhecke stond zeer sceptisch tegenover de komst van Marie-Rose Morel. 00:20:38 Bart De Wever was zeer bitter over de overstap, maar hij heeft daar nu spijt van. 00:21:41 Morel was een heel radicale Vlaamse nationalist, maar haar stijl was anders dan de andere leden van het Vlaams Belang. 00:23:06 Het Vlaams Belang legt een ijzeren discipline op: meningsverschillen blijven binnenskamers. Marie-Rose trok zich daar niets van aan en viel Dewinter openlijk aan. Het is het begin van meningsverschillen die openlijk op straat komen. 00:24:03 In het partijbestuur was er vanaf dan regelmatig ruzie. Vanhecke vertelt dat Filip Dewinter zich toen als een klein kind gedroeg. 00:24:48 Van Loon vertelt over de onmacht van voorzitter Vanhecke tegenover Dewinter. 00:26:03 De videoclip van Filip Dewinter over een nieuwe moskee in Antwerpen was een doorn in het oog van Vanhecke. 00:27:19 Van Loon vertelt dat Morel met haar mening over de vreemdelingen in conflict kwam met de kopstukken van de partij. 00:28:03 Vanhecke vertelt over de machocultuur in het Vlaams Belang, waar Morel mee af te rekenen had. 00:28:34 Marie-Rose Morel wilde voorzitter van de partij worden. 00:30:07 Vanhecke was onder de indruk van Morel, wat hem in de partij verzwakte. 00:30:38 In 2006 schoot Hans Van Themsche een peuter en de Malinese oppas neer in Antwerpen. Het Vlaams Belang nam volledig afstand van de schietpartij, maar kwam toch in het midden van een politieke storm terecht. 00:31:20 Volgens Dewinter heeft Hans Van Themsche hem het burgemeesterschap gekost. Patrick Janssens maakte gebruik van het gebeuren voor zijn kiescampagne, vooral tegen Vlaams Belang. 00:33:31 Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde Dewinter minder voorkeurstemmen dan Patrick Janssens. Voor Dewinter was het een ontgoocheling en hij kon het volgens Vanhecke niet verbergen. 00:35:20 Volgens Dewinter waren er bij winst mensen uit andere partijen bereid om met het Vlaams Belang in zee te gaan. 00:36:40 Frank Vanhecke werd verliefd op Marie-Rose Morel. Een gevolg van de relatie tussen Vanhecke en Morel was de breuk tussen het gouden trio Dewinter, Vanhecke en Annemans. 00:39:01 Dewinter en Annemans waren geen vrienden. Vanhecke noemt hen zelfs politieke vijanden. Er volgde een keiharde strijd binnen de partij om de macht. 00:40:05 Van Loon zegt dat ze niet wist hoe nauw de band tussen Vanhecke en haar dochter was. Ze vertelt over de kanker van Marie-Rose Morel en haar campagne in 2009. Vanhecke en Van Loon vertellen dat ze die campagne voerde om Vanhecke een plezier te doen. 00:42:45 De geschiedenis van Morel is voor De Wever een grote tragedie. 00:43:55 De begrafenis van Marie-Rose Morel vond plaats in 2011. Dewinter en Annemans waren niet welkom op haar begrafenis. 00:45:01 Bart De Wever en Morel hadden voor haar dood nog vrede gesloten. Hij mocht een speech geven op haar begrafenis. Van Loon vertelt dat Morel altijd sympathie gehad heeft voor De Wever. 00:47:26 Frank Vanhecke verliet het Vlaams Belang. Chris Morel, de vader van Marie-Rose More, werd lijstduwer voor N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen van 2012. 00:48:11 Frank Vanhecke is een radicale Vlaams nationalist gebleven. 00:48:35 Volgens Annemans heeft De Wever handig gebruik gemaakt van de onderlinge twisten in het Vlaams Belang. 00:49:15 Volgens Dewinter heeft zijn partij het pad geëffend voor N-VA. 00:49:54 N-VA en De Wever wonnen de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in 2012.

21-02-2017
VRT

Terzake: fragmenten uit de verkiezingsspeech van Obama

De verkiezingsspeech van Barack Obama. De mensen scanderen 'Yes we can'.

23-12-2008
VRT

Journaal: specifiek taalgebruik Trump

Donald Trump is een atypische president om heel veel redenen, niet het minst wegens zijn taalgebruik. Hij spreekt vaak vanuit de buik, soms zelfs onvoorbereid, en hanteert een stijl die veel mensen niet echt eloquent of welsprekend zouden noemen. Taalkundige Dorien Van Mieroop analyseert enkele speeches van Trump. Ze geeft uitleg bij de typerende communicatiestijl van de president. Ze stelt vast dat hij zeer eenvoudige zinnen hanteert en zichzelf voortdurend onderbreekt. Taalkundigen spreken wel over een doordachte strategie.

20-01-2017
VRT

Journaal: gemeenteraadsverkiezingen in Nederland

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland zat Geert Wilders van de extreemrechtse partij PVV niet verlegen om een straffe uitspraak. "Willen jullie in deze stad en in heel Nederland meer of minder Marokkanen?", vroeg hij aan zijn aanhangers. De partij boekte succes in verschillende steden. Premier Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PVDA) reageren op het verlies voor hun partijen. D66 viert dan weer met fractievoorzitter Alexander Pechtold.

20-03-2014
VRT

Journaal: nieuwjaarsreceptie bij sp.a

Op de nieuwjaarsreceptie van de sp.a in Antwerpen heeft voorzitter John Crombez gepleit voor een vernieuwing en versterking van de sociale zekerheid. Volgens de socialisten breken de Vlaamse en federale regering de sociale zekerheid nu af. Partijvoorzitter John Crombez wil vooral jongeren opnieuw laten geloven dat er ook voor hen een toekomst ligt bij de sociale zekerheid.

17-01-2016
VRT

Terzake: populisme als schending van mensenrechten

Reportage van Terzake over populisme als schendig van de mensenrechten. Waar er ook met gespitste aandacht wordt gekeken naar de plannen van president-elect Donald Trump is bij mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch dat de voorbije jaren ook erg kritisch kon zijn voor president Obama. Stef Meerbergen ging Ken Roth, de directeur van Human Rights Watch, interviewen. Ken Roth woont in Manhatten. Sinds vorige week – dus na de uitslag van de presidentsverkiezingen – is hij ongerust. Meerbergen vraagt of er een link is tussen populisme en schending van de mensenrechten. Roth zegt dat populisme een brede term is. Maar het populisme van vandaag neigt naar een betekenis die alles geeft wat de meerderheid wil en daardoor een minderheid onderdrukt. Dat is volgens Roth een schending van de mensenrechten. Vergelijking tussen Trump en Obama. Volgens Roth gebruikt Trump steeds meer retorieken die Obama ook gebruikte. Trump wil nu bijvoorbeeld alleen maar illegale criminelen uit het land zetten en niet alle illegalen. Roth zegt dat Trump absoluut geen pacifist is. Hij zegt ook dat Trump gemakkelijk geprovoceerd kan worden. Roth praat over de vrees van een populistische golf in Europa na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten van Amerika. Roth zegt: ‘Wat populisten zoals Trump zo gevaarlijk maakt, is dat ze valse oplossingen aanreiken.’ Roth zegt dat het moeilijke tijden zijn voor de mensenrechten. ‘Regeringen hebben altijd mensenrechten proberen te schenden’, zegt hij. Hij vindt het vooral jammer dat het politieke centrum de mensenrechten niet heeft kunnen verdedigen.

18-11-2016
VRT

Journaal: speech inauguratie Trump

De speech van Donald Trump op de inauguratie is kort maar persoonlijk. Hij bedankt uitdrukkelijk zijn voorgangers, Barack en Michelle Obama. Daarna lijkt het alsof je luistert naar een speech van zijn campagne met zijn bekende slogans: hij belooft actie tegen migratie, tegen criminaliteit en radicale moslimterreur. ‘America First’ zal zijn motto blijven tijdens zijn ambtstermijn. Trump reikt zijn grote uitdager, de democratische kandidaat Hillary Clinton, niet de hand. Hij sluit de toespraak af met verzoenende taal, niet enkel bestemd voor zijn eigen aanhang.

20-01-2017
VRT

Pano: Schild & Vrienden

'Pano' opent het seizoen met een reportage over de Vlaamse jongerenbeweging 'Schild & Vrienden'. Identitaire bewegingen zijn aan een opmars bezig, dat merken we in heel Europa. Schild en Vrienden (S&V) pleit voor een Vlaamse identiteit en - bijvoorbeeld - traditionele familiewaarden. Ze willen een positief alternatief voor de maatschappij van vandaag, én eerlijke media. 00:01:19 De reportage start met een Facebookfilmpje van Schild & Vrienden (S&V): een compilatie van aanslagen en protesten. De leden geven meer uitleg bij dit filmpje. 00:02:30 Jounalist Tim Verheyden is in Gent en volgt Schild & Vrienden gedurende zes maanden. Hij woont een bijeenkomst bij op het kot van een van de leden. Er zijn uitsluitend jongens aanwezig. Ze willen een protestactie voor een humaner vluchtelingenbeleid verstoren aan het Gravensteen. Dries Van Langenhove, leider van Schild & Vrienden, spreekt hen toe. 00:05:16 Aan het Gravensteen knippen de S&V-leden het spandoek van de linkse betogers los aan het Gravensteen. De actievoerders protesteren. De leden vernielen de vlag met het opschrift "Europe, it can be different". 00:06:03 De groep krijgt verwijten als racist en fascist naar het hoofd geslingerd. In een interview in april ontkent Dries Van Langenhove dat hij een racist is. 00:06:36 Beelden van de geheime online conversatiegroepen van Schild & Vrienden, vol met memes en foto’s die vernederend zijn voor zwarten, moslims, vrouwen en minderheden. 00:07:42 Er is een optocht van Schild & Vrienden door Gent. Van Langenhove vindt de actie geslaagd. Hij is blij dat de vlag vernield is. De leden applaudisseren. 00:08:12 Terug naar het begin: hoe is Schild & Vrienden ontstaan? Tijdens een lezing van Theo Francken aan de Universiteit Gent spreken de leden samen af om de bescherming van de lezing en van Theo Francken op zich te nemen. 00:09:20 Beelden van de Facebookpagina en de website van Schild & Vrienden. 00:10:55 Na de actie aan het Gravensteen maken de leden van Schild & Vrienden propagandafilmpjes om zoveel mogelijk mensen te bereiken om zo het maatschappelijk debat te beïnvloeden. Ze willen aan metapolitiek doen. Er zijn opnames aan het begijnhof van Gent. Het filmpje heeft een Engelse titel ‘Protecting our heritage’ en wordt onder meer op YouTube geplaatst. 00:12:24 Dries Van Langenhove werd uitgenodigd in Terzake. Hij deelt zijn mening over migratie, familiewaarden en transgenders. 00:13:18 Beelden van de online geheime discussiegroepen met racistische berichten en foto's. 00:13:26 In april geeft Van Langenhove een lezing bij een Wevelgemse serviceclub. Hij geeft uitleg over de standpunten van Schild & Vrienden. Maar op Facebook tonen ze een ander gezicht. 00:15:04 Van Langenhove wordt geïnterviewd over het online pesten ('trollen') van mensen en organisaties. Het zijn gecoördineerde pestacties. Er is een Facebookbericht over het innemen van sleutelposities bij bepaalde instellingen. Ze noemen het ' de lange mars door de instellingen'. Vier leden van Schild & Vrienden zijn verkozen bij de Vlaamse jeugdraad. Ze willen de werking beïnvloeden en saboteren. 00:17:15 Er zijn valse Facebookprofielen aangekocht bij een Braziliaanse klikboerderij. Die geven de Vlaamse Jeugdraad slechte recensies op Facebook. 00:17:37 Van Langenhove deelt flyers uit aan universiteitsstudenten om opnieuw verkozen te worden in de Raad van Bestuur. Hij spreekt studenten toe tijdens de lessen. 00:19:31 De verkiezingsuitslagen worden bekendgemaakt: Van Langenhove wordt herverkozen. 00:20:24 Beelden van de talrijke discriminerende foto’s en memes op de geheime chatgroep. Ook naziverheerlijking is er te vinden: Louis De Stoop, opvolger van Dries Van Langenhove in de Raad van Bestuur, vergelijkt zichzelf met Hitler in de geheime Facebookgroep. Op Twitter spreekt De Stoop zich uit tegen racisme. 00:23:23 Tim Verheyden legt zijn bevindingen voor aan Van Langenhove. Die ontkent hevig dat er racistische foto's worden verspreid op de geheime Facebookgroep van Schild & Vrienden. 00:25:17 Van Langenhove praat over zijn beweging op ‘REDICE.TV’. Hij heeft het vooral over familiewaarden en identiteit. Er worden beelden getoond van andere identitaire bewegingen in Europa. 00:28:10 Op de 11 juliviering in Antwerpen van de volksnationalistische Voorpost, geeft Van Langenhove een toespraak. Hij krijgt felicitaties. 00:30:59 Beelden van de discordgroep van Schild & Vrienden met discriminerende gesprekken, onder meer met kleinerende berichten over vrouwen. Op de Instagrampagina staat lichaamstraining centraal. 00:33:55 Van Langenhove hield in juli een speech op een politiek festival in Roemenië, georganiseerd door Hongaarse Roemenen. 00:35:40 Van Langenhove interviewt er Zsolt Németh, ex-staatssecretaris voor Buitenlandse zaken en vertrouweling van Viktor Orbán. Het interview willen ze later online verspreiden. 00:36:52 Op hun Facebookpagina is er een filmpje waar Van Langenhove Orbán ontmoet. 00:39:12 Er is een discrepantie tussen het gematigd beeld dat Schild & Vrienden toont in de buitenwereld en het extreme gedachtegoed dat ze intern verspreiden. De leden van Schild & Vrienden communiceren gematigd om hun radicale ideeën te verwezenlijken. Beelden van geheime posts over het maken van steekwapens. Ook Van Langenove poseert met een vuurwapen op een schietbaan. 00:40:13 Verheyden confronteert Van Langehove met de foto's. Van Langenhove blijft ontkennen, maar op de geheime discordgroep communiceerde Dries de uren van het interview, en die waren enkel aan hem meegedeeld. 00:41:31 In een bericht zegt Van Langenghove dat 'de dag van het geweld' eraan komt. Hij zegt te weten welke kant voorbereid is en welke niet.

05-09-2018
VRT

Terzake: islam in de westerse wereld

Interview met Rachid Benzine, islamoloog en onderzoeker. Het interview is een pleidooi om terreur, islam en de westerse waarden niet te stigmatiseren, maar juist met elkaar te verzoenen. Reeks van korte ja-neenvragen die gesteld worden aan Benzine. Fragment uit het theaterstuk van Benzine dat gebaseerd is op zijn boek ‘Brieven aan Nour’. Gesprek met Benzine over het ontstaan van het boek. Beelden van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Hij vindt theater de beste en vaak nog de enige plaats waar mensen met elkaar in dialoog gaan. Gesprek over het vele geld dat gaat naar terreurbestrijding en niet naar onderwijs en cultuur, over het discours van het kwade tegenover een esthetiek van verzoening. Beelden van Marine Le Pen, Filip Dewinter, Donald Trump en Geert Wilders. Gesprek met Bezine over het vijandige discours in de media en over de les van de geschiedenis.

16-11-2016
VRT

Journaal: politieke agenda van N-VA

Elio Di Rupo heeft in een interview met de krant ‘De Zondag’ zwaar uitgehaald naar de N-VA. De toenmalige premier noemt de partij zeer gevaarlijk voor België. Di Rupo reageert daarmee op de kritiek die N-VA had op de kerstboodschap van koning Albert II. De vorst vergeleek de crisis met die van de jaren 30, en wees op het gevaar van populistische partijen. N-VA voelde zich aangesproken en vindt dat de koning neutraal moet blijven. Op het nieuwjaarsfeest van de partij N-VA zei Bart De Wever in zijn speech dat hij het confederalisme op de politieke agenda wil plaatsen. Hij haalde ook uit naar de christelijke werknemersorganisatie ACW. De stap naar het confederalisme kan niet op veel bijval rekenen bij de verschillende ministers-presidenten van het land. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS) reageren.

06-01-2013
VRT

Deredactie.be: debat tussen Clinton en Trump

De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hebben voor het eerst rechtstreeks met elkaar gedebatteerd. Het televisiedebat duurde anderhalf uur, maar hier werden enkele hoogtepunten verzameld.

27-09-2016
VRT

Journaal: Van Rompuy in het Europees Parlement

Europees president Herman Van Rompuy heeft voor het eerst deelgenomen aan een debat in het Europees Parlement. Tijdens het debat was er een incident met het Britse parlementslid Nigel Farage die Van Rompuy uitschold. Herman Van Rompuy brengt in het Europees Parlement verslag uit over zijn eerste Europese top. Fragment uit de toespraak van Van Rompuy over het uitwerken van een economische strategie voor het Europa van 2020. Guy Verhofstadt hoopt dat komend voorstel van Barroso stoutmoediger is dan wat er op de Europese top beslist is. Nigel Farage veroorzaakt commotie door tegen Van Rompuy te zeggen dat hij het charisma heeft van een dweil en eruit ziet als een bankbediende. Martin Schulz, leider van de socialistische fractie, noemt de uitspraken onaanvaardbaar.

24-02-2010
VRT

Journaal: broer en zus Van Rompuy

Herman Van Rompuy komt uit een echte politiek nest: zijn broer Eric is Vlaams parlementslid voor CD&V, zus Tine is actief bij de extreemlinkse Partij van de Arbeid (PVDA). Eric en Tine Van Rompuy zaten gisteravond bij Phara, en waren duidelijk bijzonder trots op hun broer, de nieuwe voorzitter van de Europees Raad, ook wel 'Europees president' genoemd. PVDA hield een kiescampagne met een poster van Van Rompuy, waarop hij werd afgebeeld met een clownsneus. Op een persbijeenkomst weerlegde zijn zus Tine dit.

20-11-2009
VRT

De Afspraak: Twitterstorm na aanstelling Jihad Van Puymbroeck

Fragment uit 'De Afspraak' over de heisa die het aanstellen van een nieuwe sociale-mediaredactrice bij de VRT, Jihad Van Puymbroeck, veroorzaakte. Zij kwam onder vuur te liggen omwille van haar precedenten op sociale media. Haar aanwerving veroorzaakte een Twitterstorm waardoor ombudsman Tim Pauwels haar moest verdedigen. Studiogast Yasmien Naciri vertelt over de gebruiken van zogenaamde 'trolls', die met hun berichten uit zijn op emotionele reacties. Ze zegt dat in Vlaanderen dit soort tweets meestal politiek gelinkt zijn. In het geval van Van Puymbroeck gaat het om georganiseerde reacties. Ook de andere studiogasten Hilde Van Mieghem en Geert Noels hebben negatieve ervaringen met sociale media en 'trolls'. Noels merkt wel op dat kritiek via sociale media voor hem persoonlijk meer gevarieerdere feedback oplevert.

10-01-2018
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Verkiezingen en propaganda


Frederik De Ridder3's picture
Frederik De Ridder3

Deze collectie sluit aan bij het lespakket over verkiezingspropaganda binnen het project 'Mind Over Media' van Mediawijs. 

Eén van de belangrijkste kenmerken van politiek propaganda is dat politici via een doelgerichte boodschap een grote groep mensen proberen te beïnvloeden. In deze collectie bestudeer je hoe ze dat doen: Welke propagandatechnieken gebruiken ze? Met welke beelden en slogans overtuigen ze kiezers en hoe kan je zelf verkiezingspropaganda...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

19-02-2019