Skip to main content

Uitgeklaard: wat is discriminatie?

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1682211

KLAAR: wat is discriminatie?

Een leerkracht organiseert een feestje voor de hele klas, maar één klasgenoot is niet welkom omdat ze een hoofddoek draagt. Dat is discriminatie. Maar wat is dat precies? Hoe kan je discriminatie herkennen? En kan je er iets aan doen? Leen praat erover met VRT NWS-journalist Helen Goedgebeur. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1682211)

23-05-2018
VRT

Van Gils & gasten: vooroordelen in Tremelo

‘Van Gils & gasten’ is een talkshow waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft. Hoe reageert de Vlaming uit een overwegend blanke gemeente als in het centrum van hun dorp plots Mohammed en Karima opduiken en er een winkel openen? De makers van het duidingsmagazine Pano hebben er een sociaal experiment rond opgezet. Van Gils ontvangt meteen na de uitzending de hoofdrolspelers Rachida El Garani en Arbi El Ayachi. Hoe groot zijn de vooroordelen langs beide kanten? Hoe hebben zij dat experiment ervaren? Pano over racisme tegenover moslims. Rachida El Garanai en Arbi El Ayachi praten over het sociaal experiment in Tremelo. Annick Segal praat over de bril van El Ayachi en over het experiment. Fragment uit de aflevering van ‘Pano’. El Garani en El Ayachi praten over het opgroeien met discriminatie en racisme. El Garani praat over de hoofddoek die ze droeg tijdens het experiment. El Ayachi en El Garani getuigen over de vooroordelen langs beide kanten: die van blanke mensen, maar ook die van moslims. Fragment uit de aflevering van ‘Pano’. El Garani praat over de schokkende racistische opmerkingen. Fragment uit de aflevering van ‘Pano’. El Garani en El Ayachi praten over de stemming die op het einde veranderde. Segal en El Ayachi praten over het communiceren en het begrip voor elkaar. El Garani en El Ayachi getuigen over wat ze leerden van het experiment.

12-10-2016
VRT

Koppen: de verdeelde klas

Hoe diep zit racisme anno 2015 nog ingebakken in ons denken? Eind jaren zestig deed Jane Elliott, een Amerikaanse leerkracht, een oefening rond racisme met haar 8-jarige leerlingen. De klas werd verdeeld in twee groepen: de kinderen met blauwe ogen en de kinderen met bruine ogen. De bedoeling was om hen heel direct te laten ervaren hoe vernederend discriminatie en racisme voelen. Bijna 50 jaar later doet Koppen deze unieke sociale oefening nog een keer over. De oefening wordt herhaald door meester Jan, een leraar van het vijfde leerjaar in een Antwerpse school. "Niemand wordt met racisme geboren en toch is het er", zegt meester Jan. "Waar kruipt het ergens bij onze kinderen naar binnen?" De vooroordelen blijken zich tijdens het experiment verbazingwekkend snel in de hoofden van zijn leerlingen te nestelen. De reporters trokken ook naar Canada en ze ontmoetten er de intussen 82-jarige Jane Elliott. Ze was geschokt door het resultaat van onze oefening: "Dit is krankzinnig. Gebeurt dit vandaag bij kinderen in jouw land? Jullie zijn een beschaafd land en dit gebeurt elke dag op straat, in de winkel, op de schoolbus, op de speelplaats,... Hoe lang gaan jullie nog aanvaarden dat dit gebeurt met kinderen?". 'De verdeelde klas' schetst in 45 minuten een ontluisterend beeld van onze moderne maatschappij.

04-06-2015
VRT

Moslima's: integratie, discriminatie en Vlaming zijn

Journaliste Nadia Dala praat met vier verschillende moslimvrouwen over het geloof, over de gevolgen van 11 september, over seksualiteit en over integratie. Het programma tracht het eenzijdige beeld van de moslimcultuur te doorbreken door op deze manier een diversiteit in meningen aan bod te laten komen. 00:00:00 Introductie met enkele pittige oneliners. 00:01:34 Gesprek over discriminatie en anders bekeken worden: Amina en Hacer getuigen over hun negatieve ervaringen, Hind ergert zich aan het onderscheid tussen allochtoon en autochtoon. 00:06:05 De vrouwen hebben het over het dragen van een hoofddoek: Amina vindt het normaal en neutraal, Hind vergelijkt het met punkers, Hacer vindt het verrijkend, Amina is verontwaardigd over de discriminatie, Hind is tegen het verbod. 00:12:20 De volgende gespreksonderwerpen zijn de burka en integratie: de vrouwen getuigen. Hind heeft een harde mening. 00:16:46 Over het ideaalbeeld voor, bij en van westerse vrouwen: de vrouwen getuigen. Hind is zeer kritisch en feministisch. 00:21:20 De vrouwen spreken over integreren, cultuurverschillen en familiebanden. Hacer leest een vers uit de Koran voor. 00:27:03 De vrouwen hebben het over Vlaming zijn of zich Vlaming voelen.

25-03-2007
VRT

Journaal: hoofddoek op het werk

De hoofddoekendisscusie op de werkvloer is uitgeklaard. Werkgevers mogen hun personeel wel degelijk verbieden om een hoofddoek te dragen, dat heeft het Europees Hof van Justitie gezegd in een arrest. Het was een Belgische moslima die de zaak had aangespannen. Volgens het Hof is het geen discriminatie zolang de werkgever consequent neutraal is en ook alle andere religieuze en politieke symbolen verbiedt. De uitspraak is enkel van toepassing op werknemers van privébedrijven die contact hebben met klanten. Veel bedrijven laten hun personeel vrij en zien er geen graten in. Andere bedrijven zien liever geen hoofddoek bij contact met klanten.

14-03-2017
VRT

Journaal: mystery calls tegen discriminatie werkzoekenden

Werkzoekenden van buitenlandse afkomst vinden moeilijker een baan dan autochtone Belgen met dezelfde opleiding. Minister van Werk Kris Peeters wil nu met anonieme controles bij werkgevers, zogenoemde 'mystery calls', nagaan of er sprake is van discriminatie. Mensen genoeg die zelf ervaren hebben hoe lastig het is om met een vreemde naam op zoek te gaan naar werk. Maar erover praten, zeker voor de camera, is moeilijk. Said Bataray, een jonge Belg met Turkse roots, wou dat wel. Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om een job te vinden, zelfs met meer dan één diploma op zak.

13-12-2017
VRT

Journaal: praktijktest rond huurdersdiscriminatie

Gent begint als eerste in Europa met praktijktests om discriminatie op de huurmarkt op te sporen. Uit een onderzoek van de Gentse universiteit blijkt dat kandidaat-huurders met een vreemde naam minder snel een positief antwoord krijgen. Warda El-Kaddouri vond geen studio en deed zich daarom voor als Charlotte. Beelden van woningen die te huur staan. Interview met Koen Van der Bracht, een onderzoeker van de vakgroep Sociologie aan de UGent. Interview met Ron De Meyer, een vastgoedmakelaar. Vervolg van het interview met Van der Bracht. Hij vertelt over de tests.

20-09-2016
VRT

De Afspraak: hoogopgeleid, zwart en werkloos

In De Afspraak is Ilke Adam, professor Europese Studies aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), te gast. Ze geeft duiding bij een grootschalige enquête die afgenomen werd bij zwart-Afrikanen. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat over hooggeschoolden. Binnen de ondervraagden zijn er meer hooggeschoolden dan de gemiddelde belg. Toch ligt de werkloosheid binnen deze groep vier maal hoger dan gemiddeld. Bij hen is de helft van de hogere diploma's afkomstig uit het buitenland. Ook muzikant Ronny Mosuse is te gast. Mosuse vindt dat de koloniale geschiedenis van België terug in de geschiedenisboeken moet. Mosuse heeft met racisme en discriminatie te maken gehad. Volgens hem blijven de koloniale denkbeelden voortbestaan. Yassine Atari vertelt op zijn beurt ook over de discriminatie die hij heeft ondervonden.

23-11-2017
VRT

Hautekiet: discriminatie van vrouwen én mannen

Sofie De grave van het VOC, het vrouwenoverlegcomite is studiogast bij Hautekiet. Ook luisteraar Liesbeth Kennes geeft haar mening.

10-11-2015
VRT

Van Gils & gasten: ongelijkheid mannen en vrouwen

Imke Courtois is voetbalster, kinesist en ergotherapeute. Ze vertelt over het geld dat mannen en vrouwen verdienen voor hetzelfde werk en over verschillende keuzes kunnen of moeten maken. Heleen Debruyne, chef vrouwenzaken van de VRT, praat op haar beurt over de actie #tisnietoké. Daarbij heeft ze het over de 'ingesleten' ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Door een zwangerschap of kinderen bestaat er namelijk nog steeds een loonkloof en liggen de carrièrekansen voor vrouwen lager. Lien Van de Kelder, Vlaamse actrice, praat over haar twee kinderen en over de druk die de maatschappij al dan niet oplegt. Daarna gaat ze, met Heleen Debruyne, in op de moeilijke situatie van zelfstandige vrouwen. Heleen Debruyne komt met een opmerkelijk voorstel: mannen moeten af en toe verplicht worden om thuis te blijven om zo vrouwen extra doorgroeimogelijkheden te geven. Dat verplicht vaderschapsverlof werd al ingevoerd in Zweden, waar de loonkloof kleiner is. Sven Nys weidt uit over de situatie in het vrouwenveldrijden en de mogelijke toekomstbeelden. Daarna pikt Imke Courtois in op de verschillen tussen mannen en vrouwen in de sport, waardoor er zulke ongelijkheid, vrouwonvriendelijke vragen en vooroordelen bestaan. Om te bewijzen dat ze geen 'manwijf' is, nam ze bijvoorbeeld deel aan een modellenwedstrijd.

22-02-2016
VRT

Reyers laat: adoptie door homokoppels

In de talkshow Reyers laat maakt Lieven Van Gils de balans van de dag op. Dit fragment gaat over adoptie door homokoppels. Fragment waarin een jongen aan zijn homo-ouders vertelt dat hij hetero is. Gesprek met Vlaams adoptieambtenaar Ariane Van den Berghe en kandidaat adoptieouder Lorin Parys over het stijgend aantal adopties door homokoppels. Parys staat al vier jaar op een wachtlijst voor adoptie en heeft al drie jaar een pleegkind. Van den Berghe legt uit of de natuurlijke ouders al dan niet inspraak hebben inzake de plaats waar hun kind terechtkomt bij een adoptie. Homo-adopties uit het buitenland blijven heel moeilijk, weinig landen laten dit toe. Tot nu toe is er geen enkel kind uit het buitenland geadopteerd door een Vlaams homokoppel. Parys vraagt zich af waarom een procedure zo lang moet duren. Er is een mismatch tussen de wachtlijst voor pleegkinderen en de wachtlijst van adoptieouders. Beelden van een grote betoging in Parijs tegen het homohuwelijk. Parys is verwonderd dat net in het verlichte Frankrijk zo'n betoging plaatsgrijpt. Foto van twee lesbiennes die trouwen in een jurk van Karl Lagerfeld.

22-01-2013
VRT

Overwinningspeech Barack Obama: "Yes we can"

"Yes we can'. In zijn overwinningsspeech na de presidentsverkiezingen van 2008 vertelt Barack Obama over de oudste onder zijn kiezers: Ann Nixon Cooper, een zwarte dame van 106 jaar oud. Hij gaat verder over vrouwendiscriminatie en racisme en hangt de geschiedenis van Amerika op aan de figuur van Ann Nixon Cooper. Tussen elke paar zinnen zegt hij "yes we can".

05-11-2008
VRT

De Afspraak: campagne tegen vooroordelen

"Zit u hier voor iets tussen?" Met die slogan lanceert Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans een campagne over vooroordelen. De minister wil dat de Vlaming gaat nadenken over welke vooroordelen hij of zij heeft ten opzichte van anderen.

16-05-2017
VRT

Journaal: doorbreken van genderrollen

Homofoob geweld komt helaas wel meer voor. In Luik werd in mei 2012 een man vermoord omdat hij homoseksueel was. De federale regering beloofde toen een actieplan tegen homofoob geweld, in het najaar van 2012 moet dat klaar zijn. Çavaria, de koepelvereniging van holebi's, vraagt ook aandacht voor het voorkomen van geweld tegen homo's. Interview Yves Aerts van çavaria vertelt over het doorbreken van genderrollen in opvoeding, op school, in de media en door de politiek.

19-07-2012
VRT

Nachtwacht: discriminatie is een tijdbom

Praatprogramma, met als thema discriminatie. 00:00:00 Jan Leyers en Staf Nimmegeers leiden de aflevering in. 00:00:30 Studiogast Staf Nimmegeers verdedigt de stelling dat discriminatie een tijdbom is. 00:07:33 Studiogast Pieter Timmermans, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), komt erbij. Timmermans erkent het probleem maar kant zich tegen quota's. 00:14:55 Ghalima Ouriaghli, van Marokkaanse afkomst, is perfect geïntegreerd. Ghalima winkelt met Belgische vriendinnen. In een gesprek met Ghalima zegt ze nooit veel last te hebben gehad van discriminatie. Ze werkt in een callcenter en gebruikt de naam Lisa als ze belt. Gesprek met Carl Ottomer, directeur-manager All Call Services en werkgever van Ghalima. 00:17:38 Vervolg van het studiogesprek. 00:26:12 Studiogast Naima Charkaoui van het Minderhedenforum, vervoegt het gesprek. Zij pleit voor concrete acties zoals quota's. 00:32:34 Borgerhout: beelden van de allochtone gemeenschap. Interview met auteur Tom Naegels die zelf jarenlang in Borgerhout gewoond heeft. Er volgt een binnenbeeld van een moskee waarin mannen bidden. Krantenartikelen over racisme. 00:34:30 Vervolg van het studiogesprek

26-03-2005
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: wat is discriminatie?


Eva Perremans's picture
Eva Perremans

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering 'Wat is discriminatie?’. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.


KLAAR: wat is discriminatie?

FRAGMENT 1

Een leerkracht organiseert een feestje voor de hele klas, maar één klasgenoot is niet welkom omdat ze een hoofddoek draagt. Dat is discriminatie.

Maar wat is dat precies? Hoe kan je discriminatie herkennen? En kan je er iets aan doen? Leen praat erover met...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018