Skip to main content

Uitgeklaard: studentenprotest

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1652231

KLAAR: studentenprotest. Haalt het echt iets uit?

Kan je als jongere het verschil maken door op straat te komen en te protesteren? Eind jaren 1960 brak over de hele wereld studentenprotest uit. Jongeren kwamen op voor hun rechten of verzetten zich tegen hun regering. Heeft dat echt iets opgeleverd? Bestaat er nu ook nog studentenprotest? En wat moet je doen als je zelf wil protesteren? Leen vraagt het aan VRT NWS-journalist Bram Vandeputte. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1652231)

02-05-2018
VRT

Alfa en Omega: jeugdcultuur van toen tot nu (05/03/1997)

Documentaire met Ludo Ghoos over de jeugdcultuur van de jaren zestig tot en met de jaren negentig. 00:00:00 Intro en generiek. 00:00:39 Historische situering van de jaren 1960 en beelden van protestbewegingen in Parijs en Leuven. 00:02:16 Waarom kwam er plots een eind aan de idealen en jeugdbewegingen van de jaren zestig? Overzicht van betogingen in Frankrijk, de Rote Armee Fraktion, Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene, de vrouwenbeweging en de seksuele revolutie. 00:05:38 Nieuwe politieke discussies ontstaan ook rond de opkomende milieuproblematiek en de armoede in de derde wereld. Beelden van Oxfam-winkels en betogers. 00:07:45 De jaren 1960 leken een gouden tijd, maar de oliecrisis van de jaren zeventig gooide roet in het eten. Een van de groepen die het hardste getroffen werd door deze evolutie waren de jongeren. Beelden van de Bee Gees, autoloze zondagen en werklozen. 00:09:56 Jongeren verloren ook hun eigen cultuur. Waar ze zich eerst afzetten tegen de volwassenen, ontdekte de bedrijfswereld nu jongeren als afzetmarkt. Gadgets, fitness-centra, zonnebaden en het uiterlijk werden allen veel belangrijker. Beelden van Jean-Luc Dehaene over maxi- en minirokken. Punkers zetten zich af van deze evolutie en keren zich weer tegen de maatschappij. Beelden van de Sex Pistols. 00:13:07 In de jaren 1980 zetten jongeren zich niet langer af tegen de massacultuur, maar tegen elkaar. Hierdoor versplinterde de jeugdcultuur tot een onoverzichtelijk en onsamenhangend geheel van subculturen. Beelden van breakdance, hip hop en het megaconcert Live-Aid. Worden ook getoond: Greenpeace-acties, beelden van stemmende jongeren, kernprotesten en yuppies. 00:20:34 In de jaren 1960 en 1970 bestond er nog een groepsgevoel onder jongeren. In de jaren 1980 werd dit vervangen door het 'ik'. Beelden van anti-aidscampagnes en gesprekken met jongeren over hun vertrouwen in de politiek. 00:22:42 De zoektocht naar individualiteit overheerst. Wat betekent het nog om jong te zijn in de jaren negentig? Misschien hebben alle jongerenbewegingen overheen de jaren toch wel een ding gemeen: een verlangen naar rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid. Overzicht van de 'Witte Mars', oorlogen in midden-Afrika, Greenpeace en gesprekken met jongeren op muziek van Bruce Springsteen.

05-03-1997
VRT

Journaal: vijftigste verjaardag Leuven Vlaams

Op 15 januari 1968 kwamen de Vlaamse studenten op straat met een roep tot "Leuven Vlaams". Het studentenprotest zorgde er uiteindelijk voor dat de tweetalige universiteit werd gesplitst. Archiefbeelden van het studentenprotest in Leuven en van de toespraak van Paul Goossens, leider van het protest. Dit wordt gevolgd door beelden van het in brand steken van het rectoraat en van de politie die het waterkanon inzet. De studenten scanderen "Leuven Vlaams" en enkelen worden aangehouden. Interview met Piet Piryns, oud-student van de KU Leuven, over het toenmalige onderwijs. Beelden van toenmalig premier Paul Vanden Boeynants die het ontslag van de regering aankondigt.

15-01-2018
VRT

De zevende dag: vijftig jaar mei '68

Fragment uit het programma ‘De zevende dag’ over vijftig jaar mei '68. Er worden fragmenten getoond uit de documentaire ‘Leuven '68 – de studentenrevolutie die het land deed daveren’. Studiogasten zijn Edward De Maesschalck, Frieda Van Wijck en Chantal Pattyn. De taalstrijd is in Leuven in 1966 begonnen. Van Wijck deed mee aan de studentenbetogingen in Leuven om meer inspraak te krijgen. Chantal Pattyn is geboren in 1968. De mythe rond mei '68 fascineert haar. De Maesschalck heeft het ook over het feit dat er voor het eerst massaal meisjesstudenten verschenen.

07-01-2018
VRT

De leraarskamer: mei 1968

Historische verhalenreeks waarin een twintigtal gepensioneerde leraars en leraressen van verschillende generaties vertellen over hun beroep, hun school, hun onderwijsmethoden en de opvoeding van de kinderen. Zo biedt 'De leraarskamer' een beeld van de evolutie in het Vlaamse middelbare onderwijs van de jaren 1950 tot nu. In deze eerste aflevering halen de leerkrachten herinneringen op aan mei 1968. Een leraar vertelt een anekdote over de nieuwe modeverschijnselen zoals jongens met lang haar, jeans en baskets. Daarna worden archiefbeelden getoond van de protesten in Leuven. De leerkrachten geven duiding bij de context. Het lied 'Welterusten, mijnheer de president' van Boudewijn de Groot speelt terwijl er beelden worden getoond van de protesten. Andere anekdotes gaan over het onderscheid tussen jongens en meisjes, het idealisme van sommige leerkrachten en de opkomende vrouwenemancipatie. Door mei 1968 zijn veel zaken ontstaan stelt een leraar. De opkomst van leerlingenraden en ouderraden zorgde bijvoorbeeld voor meer inspraak. Enkele leerlingen geven op de speelplaats van een school hun mening over het andere geslacht. Volgens Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs, is leerlingparticipatie een rechtstreeks gevolg van de protesten van mei 1968. De dialoog tussen leerkrachten en leerlingen werd groter. Ook openheid werd belangrijker. Mieke Van Hecke, tot september 2014 directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, stond zelf niet op de barricades tijdens de protesten, maar het hele gebeuren beïnvloedde sterk haar manier van denken en leven.

03-09-2013
VRT

Interne keuken: de jongerencultuur van de zeventiende eeuw

Koen Fillet en Sven Speybrouck praten met de Amerikaanse historicus Benjamin B. Roberts, auteur van het boek 'Seks, drugs en rock 'n roll in de Gouden Eeuw'. Daarin onderzoekt hij de generatiegenoten van Rembrandt van Rijn die werd geboren rond 1600 en volwassen werd tijdens het hoogtepunt van de Gouden Eeuw. Roberts onderzoekt die mannelijkheidscultuur wat betreft uiterlijk, drinken, drugs, geweld, seksualiteit en vrije tijd. Hij laat zien hoe ze zich afzetten tegen de vorige generatie door hun lange haren, kleurrijke kleding, promiscuïteit en overmatig drankgebruik. Het revolteren lijkt wel genetisch te zijn. 00:00:00 De puberteit is de laatste honderd jaar stelselmatig vervroegd. Er is een verband met de gestegen welvaart en het andere voedingspatroon van vroeger volgens Roberts. 00:02:17 In de zeventiende eeuw bestond er een grote tolerantie tegenover geweld en baldadigheden door jongeren, zoals vechtpartijen en dronkemanscriminaliteit. Dat kwam voor een deel door de mentaliteit van de mensen, maar het had ook met de status van studenten te maken. Het was namelijk een tijd van welvaart en universiteiten gunden hun studenten allerlei privileges, zoals gratis drank, om veel volk aan te trekken. Dat maakte dit soort uitwassen mogelijk. 00:08:30 De Noordelijke Nederlanden kenden in de laatste jaren van de zestiende en de eerste helft van de zeventiende eeuw een sterke economische groei vanwege de val van Antwerpen. Veel jonge mensen trokken immers naar steden als Amsterdam, Leiden en Haarlem; niet alleen uit de Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden, maar ook uit het Duitse rijk, Engeland en elders in Europa. Hangjongeren en straatbendes bestonden al in de vroege zeventiende eeuw in Amsterdam. Je werd lid rond je dertiende en bleef bij je kliek tot je trouwde; dat gebeurde doorgaans tussen 25 en 28 jaar. Steden hadden toen een hele reglementering over wat de bendes mochten en wat niet. 00:13:50 Roberts legt uit dat er liedboeken werden gemaakt met liedjes over seks en drankgebruik: vaak met heel propere titels maar met veel inside jokes en jongerentaal erin. Er bestond zelfs een soort gedoogcultuur tegenover verdovende en hallucinogene middelen. Roberts somt een paar vergeten middeltjes op die een roes teweegbrengen, zoals bepaalde kruiden en bedorven brood. 00:20:41 Ten slotte vertelt Roberts over de kleding van de zeventiende-eeuwse jeugd. In het boek staan twee afbeeldingen van Andries Bicker, de burgemeester van Amsterdam, en zijn twintigjarige zoon. De zoon ziet er frivool uit. De vader zit daarentegen strak gekleed in een zwart pak. Volgens Roberts is het nu veel beter dan vroeger. Studenten zijn heel wat liever en houden geen vuurgevechten meer.

05-01-2013
VRT

Journaal: honderdduizend jongeren protesteren in mars tegen wapens

Onder het motto 'Mars Voor Ons Leven' trekken in meer dan achthonderd steden over heel Amerika honderdduizenden mensen door de straten om te protesteren tegen het wapengeweld. De grootste mars is in de hoofdstad Washington. Niet alleen in de Verenigde Staten zijn er marsen. Ook in veel andere steden, in Europa en elders in de wereld, zijn mensen op straat gekomen om te protesteren tegen wapengeweld.

24-03-2018
VRT

Van Gils & gasten: jongeren en politiek

Karolien Debecker, van de radiozender MNM, werd gisteren even helemaal stil. Tijdens het radioprogramma 'Generation M' stelde ze aan twaalf jongeren tussen de achttien en de vijfentwintig de vraag wie de Belgische premier is. Slechts een van hen wist het antwoord. In 'Van Gils & gasten' praat ze daarom over het gebrek aan politieke kennis bij jongeren. Volgens 'Generation What?', een grootschalige enquête onder jongeren in twaalf Europese landen, blijkt Debeckers ervaring alvast geen uitzondering. Jongeren zijn niet bekend met de politiek omdat ze politici niet vertrouwen. Kevser Marasligil vindt bijvoorbeeld dat politici vooral bewust in moeilijke taal spreken om dingen te verhullen. Hassan Al Hilou vindt interesse in politiek echter heel belangrijk en heeft daarom een eigen discussieplatform voor jongeren opgericht: YouthTalks.

04-05-2016
VRT

Terzake: burgerprotest en burgerparticipatie

Is burgerprotest een nieuwe vorm van politiek? Interview met socioloog Luc Huyse, KU Leuven. Hij vertelt dat het geloof in verkiezingen afgebrokkeld is. Archiefbeelden van de Witte Mars. Huyse vertelt over het verschil tussen vroegere en hedendaagse protesten. Er is vandaag meer hardnekkigheid. Hij vertelt over de kennis en samenstelling van deze bewegingen. Archiefbeelden van de G1000. Huyse vertelt over het ongemak waarmee Jean-Luc Dehaene omging met de Witte Mars.

27-04-2015
VRT

Boost: 08/05/2014

In Boost gaan de 6 Carte Blanche-jongeren op zoek naar boosts. Ze zoeken uit wat hen zelf een boost geeft en wat andere jongeren een boost geeft. 00:00:10 Thomas op straat. Thomas Verbruggen doet op straat een undercoveroperatie. 00:01:50 Maria wordt scout. Bomma Maria Maes gaat naar de scouts. Ze trekt een scoutsuniform aan en gaat met de rugzak op stap in het bos. Daar spelen ze spelletjes en ze probeert een tent op te zetten. Uiteindelijk verdient ze een totem: een ondeugende oerang-oetan. 00:07:36 Werken tot je sterft. Kevser skypet met politici over haar pensioen. Boudewijn Bouckaert, Ingrid Lieten en Zuhal Demir komen aan bod. 00:09:10 Politici bekennen kleur. Mourad Baaiz zoekt uit waar de verschillende kleuren van de politieke partijen voor staan. Merkstrateeg Stef Verbeeck geeft uitleg. Freya Vandenbossche (sp.a), Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Mieke Vogels (Groen), Marijke Dillen (Vlaams Belang), Philippe Muyters (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) worden geïnterviewd over de kleur van hun partij. 00:12:47 Thomas op straat: geheime missie. Thomas doet opnieuw een undercoveroperatie. 00:13:15 Dit doe je best niet in het stemhokje. Kevser Marasligil vertelt wat er allemaal niet mag in een stemhokje. 00:14:47 Bert De Clercq praat met Lander Piccart, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. In het Vlaams Parlement leert Bert speechen.

08-05-2014
VRT

#BEL10: stemplicht vanaf 16 jaar?

In '#BEL10' wordt er gedebatteerd over de mogelijkheid om de stemplicht te verlagen naar zestien jaar. Adel Mouchalleh, lid van de Groep van Tien, licht het idee toe. Volgens hem is het belangrijk om jongeren te betrekken bij de politiek. Enkele jongerenvoorzitters van politieke partijen reageren. Céline Van Den Abeele van Jong Groen, is het met Adel Mouchalleh eens en vindt dat jongeren een stem moeten krijgen. Tomas Roggeman van Jong N-VA denkt dat jongeren op 16 jaar daar nog niet mee bezig zijn. Aaron Ooms van de Jongsocialisten is dan weer wel voor het idee te vinden.

22-09-2016
VRT

De Afspraak: nieuw politiek platform OPHEF

‘De Afspraak’ is een dagelijks actuaprogramma waarin Bart Schols gasten ontvangt en op zijn eigen manier naar het nieuws van de dag en de actualiteit kijkt. Interview met Mohamed Ouaamari over de oprichting van ‘OPHEF’, een nieuwe partij voor en door jongeren. Gesprek over zijn tweet op Twitter, waarvoor hij een nachtje in de cel zat en waardoor ‘ophef’ ontstond op de sociale media. Beelden van de eerste vergadering en de oprichting van de partij ‘OPHEF’. Uitleg over de oprichting van het platform en de doelstellingen. Uitleg over hoe de partij één iemand verkozen wil krijgen die daarna consultaties zal doen bij experten en vanuit de input van de eigen partijleden zal werken. De vorm is er, maar de inhoud ontbreekt voorlopig nog. Ouaamari legt in de studio uit dat ze zich zeker geen partij willen noemen. Hij legt de oorsprong van de naam en het platform uit. Hij zegt dat hij wil afstappen van het concept van een klassieke partij met partijpunten en een programma en in de plaats daarvan een politiek platform wil creëren waar iedereen terecht kan om zijn ideeën te uiten. Hij zegt dat het belangrijk is om een methode te creëren waar mensen door middel van technologie mee kunnen deelnemen aan het debat. Op elk domein worden experten uitgenodigd om mee te reflecteren. Ouaamari wil de ideologische grenzen overschrijden. Filosoof Ignaas Devisch denkt dat dit in een beginfase heel interessant kan zijn, maar vraagt zich af of je op lange termijn niet toch naar een soort profiel zal toewerken. Gesprek over hoe de doelgroep vooral jongeren zijn.

18-10-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: studentenprotest


Eva Perremans's picture
Eva Perremans

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering ‘Studentenprotest. Haalt het echt iets uit?’. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.


KLAAR: studentenprotest. Haalt het echt iets uit?

FRAGMENT 1

Kan je als jongere het verschil maken door op straat te komen en te protesteren? Eind jaren 1960 brak over de hele wereld studentenprotest uit. Jongeren kwamen op voor hun rechten of verzetten zich tegen...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018