Skip to main content

Communiceren met muziek

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1618031

100 jaar radio: Marconi, uitvinder van de radio

Guglielmo Marconi is de uitvinder van de radio. Op 12 december 1901 maakte hij een verbinding tussen Europa en Amerika. Beeld van de eerste radio. De eerste toepassingen zijn weggelegd voor entertainment, niet voor communicatie.

VRT

Zapp: Bob Dylan

Wie is Bob Dylan en waarom is hij zowel muzikaal als maatschappelijk zo belangrijk? Deze aflevering situeert de beroemde protestzanger en zijn muziek aan de hand van een quiz, met beelden van ‘Subterranean Homesick Blues’ uit 1965 en ‘Blowin' in the wind’ uit 1963.

14-10-1989
VRT

Belpop Bonanza: ‘België’ van Het Goede Doel

Naast het Nederlandstalige nummer ‘België’ van Het Goede Doel, is er ook een Engelstalige versie van het lied gemaakt. Hoewel de Nederlandstalige versie een ode aan ons land lijkt, begint de Engelse versie echter met: “Where can I go, I can’t go to Belgium. Can’t go to Belgium, it doesn’t exist.” De nieuwe vluchthaven is nu Luxemburg geworden. Interview in Utrecht met zanger Henk Westbroek. Hij legt uit dat er een alternatief Europees songfestival werd georganiseerd voor popbands. De Golden Earring mocht een nummer live zingen en Het Goede Doel mocht een filmpje maken. Ze besloten het nummer ‘België’ in het Engels te doen en vervolgens een plaat uit te brengen. De betekenis van “Can’t go to Belgium, it doesn’t exist” is eigenlijk een grapje. Het verwijst naar de politieke discussie tussen de Vlamingen en de Walen: België is niet echt een eenheidsland, maar verdeeld door taal. Door een technische storing werd de videoclip tijdens het festival echter niet uitgezonden. Muziekfragment van ‘België’ gezongen door Tom Barman, de zanger van dEUS, en Koen Wauters.

28-12-2017
VRT

Tienerklanken: Boudewijn de Groot - ‘Welterusten, meneer de president’

Boudewijn de Groot zingt ‘Welterusten, meneer de president’ tijdens een festival in 1967 in Sint-Amands aan de Schelde.

24-10-1967
VRT

De ochtend: Stromae

Gisteren werd de nieuwe clip van 'Carmen' van Stromae gelanceerd en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Met een opvallende clip waarschuwt Stromae voor de 'Tweet-apocalyps'. Het gaat om een snoeiharde kritiek op Twitter en bij uitbreiding alle sociale media. Gesprek met Michaël Opgenhaffen, professor nieuwe media aan de KU Leuven, over Stromaes aanklacht tegen de gevaren van sociale media. Het klopt dat sociale media een verslaving worden en dat vooral jongeren streven naar volgers.

02-04-2015
VRT

Zet 'm op: Daan schrijft protestlied voor Bart De Wever

De krant De Standaard nodigde enkele mensen uit een persoonlijke boodschap te schrijven voor Di Rupo of De Wever naar aanleiding van 1 jaar zonder regering. Daan Stuyven zegt het liever met muziek en besloot daarom om maar meteen een protestlied op te nemen gericht aan Bart De Wever. Daarin zingt hij de woorden 'Jouw land is niet mijn land want jouw land is een landmijn'. Daan legt uit waarom hij het niet heeft voor de N-VA-voorzitter: 'Hij gebruikt negatieve argumenten om een negatief doel te bereiken'. Daan noemt De Wever ook 'pompeus, ijdel en compleet van de pot gerukt'. Hij voegt eraan toe dat hij dat zelf ook is, maar hij is een popartiest.

20-06-2011
VRT

Journaal: Vera Lynn wordt honderd jaar

De Britse zangeres Vera Lynn viert haar honderdste verjaardag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zong ze de Britse soldaten moed in. Daarom werd ze "sweetheart of the army" genoemd. ‘The White Cliffs of Dover’ en ‘We’ll Meet Again’ waren twee van haar bekendste liedjes.

20-03-2017
VRT

Journaal: U2 geeft optreden in Sarajevo

U2 gaf in 1997 een optreden in een door burgeroorlog verscheurd gebied: in het Koševo Stadion in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

24-09-1997
VRT

Journaal: vier stippen op hand tegen pesten

Actrice Tinne Oltmans, bekend van de serie ‘Ghost Rockers’ op Ketnet, is dit jaar het boegbeeld van de ‘Move tegen pesten’, een initiatief van Ketnet voor de ‘Week tegen pesten’. Oltmans zong ook het nieuwe anti-pestlied ‘Stip na stip’ in. Daarbij is STIP een afkorting voor ‘Samen Tegen Iemand Pesten’. De bedoeling is dat iedereen die tegen pesten is, vier stippen op zijn of haar hand zet.

07-01-2018
VRT

Journaal: benefietconcert voor aidsprojecten

Benefietconcert ‘Beat it’ van Belgische artiesten voor aidsprojecten van Artsen Zonder Grenzen in concertzaal Vorst Nationaal. 
Concertfragment waarin Ronny Mosuse en Gert Bettens van K's Choice ‘Across the Universe’ zingen van The Beatles. Interview met Ronny Mosuse. 
Concertfragment van folkgroep Laïs. Interview met Laïs. 
Concertfragmenten van hiphopgroep Starflam en Flip Kowlier. Interview met Flip Kowlier. 
Concertfragment van rockgroep Hooverphonic.

23-12-2002
VRT

Iedereen beroemd: Bart Peeters speelt 'Lepeltjesgewijs'

In de rubriek 'Music for Life' in 'Iedereen Beroemd' speelt een Belgische zanger of groep muziek voor een zelfgekozen goed doel. De voorbijganger bepaalt de opbrengst. In deze aflevering speelt Bart Peeters zijn nummer 'Lepeltjesgewijs' voor De Ark Antwerpen, een leefgemeenschap voor mensen met een beperking. De opbrengst bedraagt 236,55 euro.

24-12-2014
VRT

Journaal: Eagles of Death Metal weer in Parijs

Op vrijdagavond 13 november 2015 werden 89 fans van Eagles of Death Metal in koelen bloede doodgeschoten in de Bataclan te Parijs. Minder dan een maand later is de Amerikaanse band terug in de Franse hoofdstad. Interview met bassist Matt McJunkins. Beelden van leden van de groep Eagles of Death Metal die bloemen neerleggen voor de slachtoffers. Beelden van het optreden in de Bataclan op 13 november 2015 waarop schoten te horen zijn. Eagles of Death Metal treedt een kleine maand later nogmaals op na het concert van U2. Aankondiging door Bono, de zanger van U2.

08-12-2015
VRT

Iedereen beroemd: Trees verrast zoon Bjorn

‘Iedereen beroemd’ is een dagelijks magazine dat met beide voeten in Vlaanderen staat en laat zien waar mensen echt mee bezig zijn.
 In de rubriek ‘Beste dj’ vraagt Trees een plaatje aan voor haar zoon die in een rolstoel zit.

12-06-2017
VRT

De sportshow: de Rode Duivels zingen met Will Tura

De sportshow wordt gepresenteerd door Alain Coninx
. Archiefbeelden van de West-Duitse nationale voetbalploeg die een schlager inzingt voor het wereldkampioenschap in 1974.

 Archiefbeelden van de Rode Duivels en Will Tura bij de opname van de WK-hit ‘De Rode Duivels gaan naar Spanje’ in 1982.


10-05-1982
VRT

Allez allez: Bazart over zingen in het Nederlands

Studiogesprek met Mathieu Terryn, Oliver Symons en Simon Nuytten van Bazart over hun succes, over zingen in het Nederlands en hun eerste langspeelplaat 'Echo' die binnenkort verschijnt. De vraag 'Is de taal een barrière om in andere landen door te breken?' wordt besproken.

24-09-2016
VRT

Interne keuken: hoe moeten we luisteren naar muziek?

Hoe moeten we luisteren naar muziek? Gesprek met Marc Erkens, hoofd van de muziekafdeling van de LUCA School of Arts. Volgens Erkens luisteren we te veel met onze emotie en zijn we steeds op zoek naar herkenbare deuntjes, maar mensen en muziek zijn meer dan emoties. Hij pleit ervoor om te proberen om ook op een ander niveau te gaan luisteren. 00:00:00 Introductie van Marc Erkens en van de vraagstelling voor deze uitzending. 00:01:04 Doorgaans houden de meeste mensen enkel van muziek die ze kennen en die binnen ‘hun stijl’ past. Erkens heeft het over verwachtingspatronen bij het luisteren naar muziek. Hij illustreert dat aan de hand van het 'Wiegenlied' van Brahms. Hij toont aan hoe tonale functionele muziek haast in onze genen ingebouwd lijkt te zitten. Hij geeft kort aan hoe tonale muziek werkt. 00:03:07 Binnen de muziek die aan die wetten beantwoordt, zijn er gradaties. Sommige muziek appeleert meer dan anders aan dat herkenningsgevoel en aan onze emoties. 00:03:37 Erkens over ‘reine’ en duivelse klankrelaties in de middeleeuwen. Hij illustreert dat met de derde 'Liebestraum' van Franz Liszt. Zijn muziek blijft tot op vandaag populair omdat ze is gemaakt met de middelen die ervoor zorgen dat dat romantische idee van muziek en emotie wordt opgeroepen. 00:05:35 Erkens over diverterende muziek. Dit wordt geïllustreerd met een sonate van Haydn. Er wordt ook context gegeven bij de muziek van Haydn. 00:07:37 Verder gaat het over muziek die ‘genegeerd’ moest worden en wordt Erik Satie als voorbeeld gegeven. Deze muziek werkt volgens Erkens niet met emoties, maar ze maakt je wel rustig. 00:08:10 Vandaag, in de eenentwintigste eeuw, hebben we nog steeds de neiging om op een romantische manier naar muziek te luisteren. We vertrekken niet vanuit structuren bij het luisteren. Erkens benadrukt overigens dat muziek vol trucjes zit en dat dat geëxploiteerd kan worden om het te doen lijken alsof muziek met emoties werkt. 00:08:50 In dat opzicht moet ook het gebruik van muziek in film begrepen worden. Er wordt via verschillende voorbeelden aangetoond hoe muziek onze interpretatie in film stuurt. 00:11:40 Erkens heeft het over muziek en nostalgie. Muziek heeft veel verschillende functies. 00:12:11 Erkens benadrukt dat muziek ook inhoud heeft die niet onder woorden te brengen is. Muziek is kunst en kunst spreekt de totale mens aan en niet alleen diens emoties. Daarom overleeft goede muziek ook de tand des tijds. Muziek is meer dan emotie. 00:13:01 Om te bewijzen dat muziek wel te maken heeft met emotie, spelen Sven en Koen een fragment van de 'Vijfde Symfonie' van Beethoven af. Erkens geeft context bij het stuk en geeft duiding bij enkele misvattingen over dit stuk. Hij illustreert stapsgewijs de structuur van het stuk op de piano. 00:16:37 Luisteren wordt een diepere ervaring als je de structuur leert begrijpen. Erkens vergelijkt het met leren wijn drinken. 00:17:18 Erkens speelt een fragment van Schönberg en heeft het over atonale muziek. Hij geeft aan dat deze muziek bij de meeste mensen niet binnenkomt, maar wel prachtig is opgebouwd. Het samengaan van muziek en emotie geeft dus geen garanties voor goede muziek, volgens Erkens.

25-01-2014
VRT

Van Gils & gasten: Erik Van Looy over filmmuziek

Erik Van Looy is een begenadigd regisseur en weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om beelden met muziek te ondersteunen. Hoe vindt hij de juiste muziek? Luistert hij naar de muziek van een film als hij in een bioscoop zit? Wat is zijn favoriete filmmuziek? Sander De Keere weet dat klassieke muziek soms een uitstekende keuze is voor een film. Maar niet altijd. De Keere bespreekt de muziek uit verschillende cultfilms zoals ‘Psycho’, ‘Jaws’ en de serie ‘Twin Peaks’. Ook Van Looy vertelt over de muziekkeuzes die hij maakte bij ‘Loft’ en ‘De Premier’.

20-06-2017
VRT

Journaal: de muziek van 'Game of Thrones'

In het Sportpaleis in Antwerpen werd de muziek van televisiereeks 'Game of Thrones' live gebracht door een orkest, gedirigeerd door componist Ramin Djawadi. Ramin Djawadi praat over de drijfkracht van de muziek in de reeks. Het vertelt ook zelf een verhaal en kan de kijker sturen door emoties op te wekken. De herkenbaarheid van de intromuziek was voor de componist zeer belangrijk. Djawadi vertelt dat hij gedurende vier maanden alle dagen hard moet werken en als filmcomponist nooit de publieksreactie te zien krijgt. Daarom vindt hij het fantastisch om zijn soundtrack eens live voor een publiek te spelen.

22-05-2018
VRT

De Madammen: klassieke muziek als ringtone

Sander De Keere van Klara vertelt in 'De Madammen' over klassieke muziek als ringtone. Geluidsfragment van een ringtone met muziek van een badinerie, een licht, schertsend stukje muziek, van Johann Sebastian Bach. Vervolgens wordt de orkestversie gedraaid. Geluidsfragment van de typische Nokia-ringtone. Het is afkomstig van de muziek van de romantische Spaanse componist en gitarist Francisco Tárrega. Muziekfragment van de originele muziek: de Gran Vals (1902). Vergelijking tussen een geluidsfragment van een ringtone en de originele versie van ‘Ode an die Freude’ (Symphonie nr. 9) van Ludwig van Beethoven.

02-09-2016
VRT

Vandaag: ringtones met klassieke muziek

Gunther Broucke, intendant van het Brussels Philharmonic heeft een oplossing voor de vervelende ringtones gebaseerd op klassieke muziek.

 Geluidsfragment van de Nokia ringtone gebaseerd op ‘Für Elise’ van Ludwig van Beethoven. 
Opname van het Brussels Philharmonic die de Jupitersymfonie van Wolfgang Amadeus Mozart speelt. Op de website van het orkest zijn gratis twaalf beltonen te downloaden met werk dat zij de voorbije jaren hebben opgenomen. Broucke legt uit hoe zij op dit idee zijn gekomen. Ze zijn het eerste orkest dat op zo'n gestructureerde wijze online eigen opnames als gratis beltoon aanbiedt. De twaalf ringtones duren allemaal exact dertig seconden. Het knippen van het werk van Mozart of Beethoven tot dertig seconden was geen eenvoudige taak. 

Geluidsfragment van Mendelssohns ‘Italiaanse symphonie’ dat sterk herwerkt is. 

 Als de reacties positief zijn, kunnen er nog meer beltonen bijkomen. De filmmuziek van ‘The Artist’, die zij hebben ingespeeld en waar ze een Oscar mee hebben gewonnen, mogen ze voorlopig niet aanbieden.

17-09-2012
VRT

Bach mag: Giuseppe Verdi

'Bach mag' is een speels programma rond klassieke muziek met in elke aflevering aandacht voor een bepaalde componist. In deze aflevering staat Giuseppe Verdi, componist van vele Italiaanse opera’s, centraal. De presentatie is in handen van Chris Dusauchoit. 00:00:00 Voormontage.

 00:01:27 Inleiding door presentator Chris Dusauchoit. 

00:02:34 Gesprek met Antonio Pappano, muziekdirecteur van De Munt, over Verdi. Fragment uit ‘Otello’. 

00:08:38 Archiefbeelden van het zigeunerkoor uit ‘Il trovatore’ tijdens de Proms. Fragment uit een documentaire over Verdi waarin Italianen hun mening geven over Verdi. 
00:10:06 Reclamespot van een Braziliaanse autoverzekeringen met muziek van Verdi: ‘La donna e mobile’. 

 00:11:21 Voorbereiding voor de opera ‘Rigoletto’ in De Munt. Rondleiding en interview met Erlinde Peeters, rekwisiteuse van de Vlaamse Opera.

 00:14:04 Aria ‘Caro nome’ uit de opera ‘Rigoletto’, gezongen door Cyndia Sieden. 

00:15:09 Noedele bezoekt de gratis voorstelling ‘Rigoletto’ in Kine Metropolis en interviewt bezoekers.
 
 00:16:49 Gesprek met sopraan Elzbieta Szmytka over haar rol als Violetta in de opera ‘La traviata’. Fragmenten van de aria’s ‘Libiamo’ en ‘È strano’ uit ‘La traviata’.
 
00:23:13 Moens moet: Stephan Moens bespreekt cd’s met werk van Verdi. 00:25:23 Beelden van bejaarden vergezeld van requiemmuziek. 
 00:26:29 Kritisch Kruithof: Jaap Kruithof over Italiaanse opera’s. Fragment van ‘Va pensiero’ uit ‘Nabucco’.
 
 00:28:25 Blufboek.

 00:29:48 Het zakdoekmoment: sterfscène uit ‘La traviata’.


05-04-1998
VRT

Bach Mag: Maurice Ravel

'Bach Mag' is een speels programma over klassieke muziek met in elke aflevering aandacht voor een bepaalde componist. In deze aflevering staat Maurice Ravel (1875-1937) centraal. De presentatie is in handen van Chris Dusauchoit. 00:00:00 Begingeneriek en intro door Chris Dusauchoit. 
00:02:22 Interview over Ravel met de Franse pianist Frank Braley in het huis van Ravel in Parijs. 00:05:53 Fragment uit ‘L'enfant et les sortilèges’ door Jean-Louis Meunier en Isabelle Eschenbrenner, uitgevoerd door de Opéra de Lyon onder leiding van Louis Erlo en Jean-Pierre Brossmann. 
00:07:14 Vervolg van het gesprek met Braley. 00:10:45 Fragment uit Ravels Pianoconcerto in G door pianist Frank Braley met het BRTN-Filharmonisch Orkest onder leiding van Alexander Rahbari. 00:12:23 P-opinie: ‘Le jardin féerique’ uit ‘Ma mère l’oye’, uitgevoerd door het New York Philharmonic onder leiding van Leonard Bernstein. Popvrouw Tine Reymer geeft haar opinie over het werk van Ravel. 
00:14:55 Fragment uit de rapsodie ‘Tzigane’ door violist Yossif Ivanov met het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Vermeulen. 
00:16:16 Interview met de Japanse dirigent Kent Nagano in Londen over het werk van Ravel en vooral zijn orkestmuziek. 00:19:41 Fragment uit Ravels ‘Bolero’ door danseressen Mia Babalis en Sylvain Lafortune. 00:21:06 Boodschap zonder algemeen nut: Spaanse reclamespot uit 1995 voor merkkledij waarin Ravels ‘Rapsodie espagnole’ wordt gebruikt. 00:22:08 Klanten in een slagerij in Montfort-l'Amaury over de bekendheid van Ravel. 00:23:17 Het ensemble Oxalys met harpiste brengt ‘Introduction et allegro’ van Ravel. Interview met de harpiste en andere leden van Oxalys. 00:28:09 Percussieduo Safri Duo brengt ‘Alborada del gracioso’. 
00:29:35 Recensent Stephan Moens geeft zijn cd-keuze van Ravels muziek. 00:33:24 Het zakdoekmoment: ‘Pavane pour une infante défunte’ door het BRTN-Filharmonisch Orkest onder leiding van Ion Marin.

28-11-1999
VRT

Klara: reclame 'Iedereen Klassiek' - ketchup

Reclamespot voor ‘Iedereen Klassiek’ van Klara. 
Een man, gespeeld door Tom Audenaert, geniet in de keuken van klassieke muziek, terwijl ketchup tegen de muur spat.

15-09-2014
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Communiceren met muziek


Leen Note's picture
Leen Note

Deze collectie werd aangemaakt voor de vakken muzikale opvoeding, PAV, MAVO, gedragswetenschappen, psychologie en geschiedenis en is geschikt voor de 1ste, 2de en 3de graad secundair onderwijs.


Goed kunnen luisteren is misschien wel één van de belangrijkste kwaliteiten die je als mens kan hebben. Wie luistert, ontdekt wat een ander bezighoudt, voelt, denkt, of nodig heeft. Daarom is muziek een handige tool tijdens een communicatiemoment. Muziek heeft de krachtige eigenschap dat mensen, wanneer het goed gekozen is, gaan luisteren....

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

11-06-2019