Skip to main content

Uitgeklaard: radicalisering

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1466421

KLAAR: radicalisering

Is er nieuws over terreur? Dan gaat het vaak ook over radicalisering. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wanneer is iemand geradicaliseerd? En hoe gebeurt dat? Leen vraagt het aan VRT NWS-expert Rudi Vranckx. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1466421)

07-02-2018
VRT

Canvas.be: radicaliseringsproces

Hoe radicaliseert zo'n jongere eigenlijk? Mahmoud Tighadouini weet uit eigen ervaring hoe het verloopt. Zelf is hij erin geslaagd komaf te maken met zijn vroegere radicale gedachtegoed.

26-03-2016
VRT

Canvas.be: waarom gaat radicalisering zo snel?

Waarom gaat radicalisering zo snel? Het begint vaak met een leegte die gevuld raakt, heeft psychosociaal begeleider Sofian El Bouazati gemerkt. Jongeren die het gevoel hebben dat er voor hen geen plaats is in de maatschappij, en die dan plots een groep vinden waar ze wel aanvaard worden. El Bouazati is psychologisch consulent en begeleidt moslimjongeren die in de knoop liggen met zichzelf en de samenleving.

13-11-2015
VRT

Canvas.be: wat drijft jongeren naar Syrië?

Wat drijft jongeren naar Syrië? Sommigen zijn het onrecht beu, anderen zijn dan weer gewoon bloeddorstig. Wat hun motieven ook zijn, ze blijven beter hier, vindt ex-imam Sulayman van Ael. Van Ael is islamdeskundige en leidde jarenlang moskeeën in Antwerpen, waar hij in het Nederlands preekte.

27-11-2015
VRT

Canvas.be: gefrustreerde moslimjongeren

Waarom zijn zoveel moslimjongeren gefrustreerd? Als je het kansenbeleid België vergelijkt met het beleid in onze buurlanden, doen we het heel slecht. Nogal logisch dat het met de moslimjeugd niet goed gaat, vindt Abu Jahjah. Hij is columnist en activist en komt op voor allochtonen en moslims in België.

25-03-2016
VRT

Canvas.be: hoe merk je dat iemand radicaliseert?

Hoe merk je dat iemand radicaliseert? Psychosociaal begeleider Sofian El Bouazati heeft er niet zomaar een antwoord op. Een lijstje met aanwijzingen zorgt voor discriminatie. Hoe moet het dan wel? El Bouazati is psychologisch consulent en begeleidt moslimjongeren die in de knoop liggen met zichzelf.

13-11-2015
VRT

Canvas.be: ongemerkte radicalisering

Waarom merkt de familie van Syriëstrijders niets van radicalisering? Predikers keren onze kinderen tegen ons, wij worden de vijand en ze leren ze hoe ze moeten liegen en alsof doen, vertel moeder Saliha Ben Ali. Haar zoon vertrok naar Syrië, verbrak een tijdje later al het contact met zijn familie en sneuvelde aan het front.

13-11-2015
VRT

KLAAR: deradicalisering

De voorbije jaren zag je vaak jongeren van bij ons vertrekken om te gaan vechten bij terreurgroep IS. Die jongeren kregen extreme ideeën en gingen uiteindelijk ook extreem handelen: ze werden IS-strijders. Kan je die jongeren nog van gedacht doen veranderen? Kan je ze deradicaliseren? Leen praat erover met VRT NWS-expert Rudi Vranckx. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1466421)

21-02-2018
VRT

Canvas.be: is deradicalisering mogelijk?

Is er nog een weg terug, als je eenmaal in die wereld van radicale denkpatronen verstrikt geraakt bent? Mahmoud Tighadouini bewijst van wel, hij legde zelf de weg terug af.

26-03-2016
VRT

Canvas.be: wat bemoeilijkt de strijd tegen radicalisering?

Wat bemoeilijkt de strijd tegen radicalisering? Wie radicaliseert, sluit zich al snel af van de buitenwereld en ook van de rest van de moslimgemeenschap, weet psychosociaal begeleider Sofian El Bouazati. Hij is psychologisch consulent en begeleidt moslimjongeren die in de knoop liggen met zichzelf.

13-11-2015
VRT

Koppen: mijn Jihad

Ze zijn intussen met minstens 470, de jonge Belgische moslims die vertrokken zijn om te gaan vechten in Syrië. Het is een probleem dat zich jarenlang heeft kunnen ontwikkelen en al die tijd nooit echt is aangepakt, niet bij ons en niet bij onze buurlanden. Intussen zijn sommige van die Syriëstrijders teruggekeerd, sommigen met een missie. Charlie Hebdo, de aanslag op het Joods Museum, Verviers, de aanslagen in Parijs van 13 november ... Steeds leidden de sporen de onderzoekers achteraf naar Syrië. En in de laatste drie gevallen ook naar ons land. Ook voor onze moslimgemeenschap is het een grote uitdaging. Terwijl Syriëstrijders slechts 0,07% van hen uitmaken, worden ze wel geassocieerd met hun daden - terwijl het net hun families zijn die verscheurd achterblijven wanneer jongeren van de ene dag op de andere vertrekken. Daarom gaat Rudi Vranckx op zoek naar het tegenverhaal dat de islamitische gemeenschap probeert te bieden. Want die 'andere' stemmen kunnen ook een antwoord geven op de problemen waarmee hun, en dus ook onze, samenleving wordt geconfronteerd. Beginnen doet Rudi in Vilvoorde, letterlijk onder de brug. Hij praat met ouders van Syriëstrijders, over hoe ze hun ervaringen gebruiken om anderen te sensibiliseren. Voor het eerst neemt een voormalige imam ons ook mee naar een 'deradicaliseringssessie'. En tot slot reist Rudi Vranckx mee naar Libanon met enkele jonge Vlaamse moslims die op hun manier een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving.

30-12-2015
VRT

Canvas.be: praten met geradicaliseerde jongeren

Hoe praat je met een geradicaliseerde jongere? Veroordeel niet meteen, maar laat de jongere eerst eens vertellen, raadt psychosociaal begeleider Sofian El Bouazati aan. De scherpe kantjes eraf proberen halen kan in een later gesprek. El Bouazati is psychologisch consulent en begeleidt moslimjongeren die in de knoop liggen met zichzelf.

13-11-2015
VRT

Journaal: Tunesiër rapt tegen IS

Voor Tunesië blijft de lokroep van IS een groot probleem. Maar gelukkig zijn er ook mensen die hun nek uitsteken en - met gevaar voor eigen leven soms - strijden tégen het extremisme. Zo ook een rapper die de terreur van IS aan den lijve ondervond. Maar hij vecht terug: niet met wapens, wél met muziek. Noot: Bij dit filmpje is er een geluidsdefect, waardoor het geluid slechts uit één kanaal komt in plaats van twee.

20-08-2016
VRT

De Afspraak: een jihad van liefde

‘De Afspraak’ is een dagelijks actuaprogramma waarin Bart Schols gasten ontvangt en op zijn eigen manier naar het nieuws van de dag en de actualiteit kijkt. In deze aflevering laat hij Mohamed El Bachiri aan het woord. El Bachiri verloor zijn vrouw Loubna op 22 maart 2016 tijdens de aanslagen in Brussel en voedt nu alleen hun drie kinderen op. Hij ervaart niet alleen veel verdriet, maar ook veel liefde. Hij ging eerder zijn inspirerende boodschap al verkondigen tijdens een TED-conferentie in Hilversum. El Bachiri legt uit hoe hij op de TED-conferentie terechtgekomen is. Ook in Brussel waren de reacties positief. Hij vertelt hoe hij en zijn kinderen verder leven na het verlies. Toch wil hij het jaar afsluiten met een boodschap van hoop. Hij richt zich tot de camera en houdt zijn speech opnieuw: "Ik ben Mohamed El Bachiri, Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Door mijn naam, godsdienst en de trieste reputatie van mijn gemeente beschouwt een deel van de bevolking en de wereld mij als een potentiële terrorist en dat doet pijn." Hij roept vervolgens op tot zijn 'Jihad van liefde', de jihad die "het antwoord moet zijn op hen die verdeeldheid willen zaaien en geweld en terrorisme propageren."

22-12-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: radicalisering


Lander Schoonbaert's picture
Lander Schoonbaert

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-afleveringen 'radicalisering' en 'deradicalisering'.
Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. 


KLAAR: RADICALISERING
FRAGMENT 1

Is er nieuws over terreur? Dan gaat het vaak ook over radicalisering. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wanneer is iemand geradicaliseerd? En hoe gebeurt dat?

Leen vraagt het aan VRT NWS-expert Rudi Vranckx. Op 5 februari is het eerste terreurproces...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018