Skip to main content

Uitgeklaard: stress!

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1317421

KLAAR: stress bij jongeren

Bijna de helft van de Vlaamse jongeren heeft last van stress. Waarom hebben zoveel jongeren stress? Wat is stress eigenlijk? En wat kunnen we eraan doen? Yousri vraagt raad aan VRT NWS-expert Peter Brems. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1317421)

24-01-2018
VRT

Ook getest op mensen: ademen tegen stress

In het programma 'Ook getest op mensen' gaat Marcel Vanthilt op zoek naar de antwoorden op enkele pertinente vragen over onze gezondheid en ons lichaam. Marcel zegt dat één op de zeven mensen een burn-out hebben. Hij vertelt dat er een ademhalingsoefening is om stress te vermijden. 'Ook getest op mensen' trekt naar een brasserie in Tongeren. Erwin Lenaerts, de zaakvoerder, Andy Daniels, kelner, en Tom Babuszkiewicz, kok, vertellen over hun stresserende job. Jeltsje Tack, cardiologe van het Algemeen Ziekenhuis Vesalius vertelt over de invloed van stress op de hartslag. Haar uitleg wordt geïllustreerd met een grafiek. De drie mannen doen een racetest en praten over de race. Louis Van Nieuland, een hartcoherentiecoach, meet de resultaten. Uit de grafiek blijkt dat Tom het beste scoort. Jeltsje vertelt wanneer stress een burn-out wordt. Louis leert de drie mannen een ademhalingsoefening die stress vermindert. Jeltsje geeft uitleg over de oefening. De mannen doen de oefening thuis. De drie mannen doen opnieuw een racetest en praten over de race. Uit de resultaten blijkt dat de mannen minder stress hebben tijdens de race. Jelstje praat over het nut van een hartcoherentieoefening. In de studio vertelt Andy over de oefening.

26-11-2014
VRT

Journaal: omgaan met stress op school

Hoe maak je kinderen weerbaar in een maatschappij die almaar drukker wordt? Door een les rust, zo blijkt. Volgens de krant Het Nieuwsblad krijgen jongeren dat vak naast taal en rekenen. In een school in Oost-Vlaanderen krijgen alle leerlingen van de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar elke dag tien minuten rust. De leerkrachten hebben vooraf een opleiding gehad om zulke oefeningen voortaan te integreren in de les.

05-05-2017
VRT

Ook getest op mensen: lichaamshouding en stress

Live gezondheidsmagazine dat onderwerpen aansnijdt die een impact hebben op de kwaliteit van ons leven. In dit fragment gaat het over de invloed van de lichaamshouding op stress. ‘Ook getest op mensen’ bezocht een casting van ‘Thuis’. Actrice Annick Segal vertelt over de edelfiguranten die ze zoeken: deze mensen moeten kunnen acteren. Annick zegt dat castings zeer stresserend zijn. De kandidaten vertellen over de stress die ze voelen. De kandidaten ondergaan voor hun auditie een stress-test, die bestaat uit een hartslagmeting en een speekseltest. Via die speekseltest kunnen ze nagaan hoeveel stresshormoon, cortisol, er in het lichaam van de kandidaten aanwezig is. Fotograaf Aaron maakt foto's van iedere kandidaat in specifieke poses: de eerste groep kandidaten neemt een onderdanige houding aan, de tweede groep poseert in een zelfzekere houding. Psycholoog Frederik Anseel bespreekt de houding op de foto's. Hij zegt dat de 'power-pose' een positief effect heeft op het lichaam en het stressniveau, terwijl een onderdanige houding een negatief effect heeft. De kandidaten die een onderdanige houding moesten aannemen ondergaan een tweede speekseltest. Daaruit blijkt dat de aanmaak van het stresshormoon bij hen blijft stijgen. De kandidaten zijn nerveus tijdens hun auditie met Annick Uit de tweede speekseltest bij de kandidaten die een dominante houding moesten aannemen, blijkt dat het hun stressgehalte stabiel bleef. Annick vertelt dat ze de audities bij deze groep positief vond. In de studio praat Marcel met de kandidaten over stress naar aanleiding van hun houding tijdens de fotoshoot. Frederik Anseel vertelt over de effecten van de ‘power-pose’. Acteur Jan Van Looveren vertelt hoe hij audities aanpakt en vertelt een anekdote.

27-11-2013
VRT

Volt: reclametest De Lijn

De reclamespot van De Lijn om het gebruik van tram en bus te stimuleren, laat de wagen thuis! De test: Kobe volgt een schooljongen die dagelijks de bus naar school neemt, het vertrekpunt is de Rooseveltplaats in Antwerpen waarvan nachtopname. Kobe neemt samen met hem bus 13, het is duwen en proppen. Binnenbeelden propvolle bus, rij staande mensen in de gang. Stressvrij? Riet woont in Dendermonde en komt elke dag met de wagen naar haar werk in Brussel. Als test zal ze de bus naar huis nemen. Kobe neemt haar wagen om hetzelfde traject af te leggen, wat hij in alle rust doet.Er zijn geen files. Telefoontje naar Riet die net een aansluiting gemist heeft, ze moet een uur wachten op de volgende bus. Drie uur later zit Riet nog steeds op een bus, Kobe is al lang aangekomen. De test is niet geslaagd!

06-11-2013
VRT

Journaal: burn-out bij jongeren

Niet alleen volwassenen die werken lopen soms een burn-out op, ook tieners raken almaar vaker uitgeblust. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek dat concludeert dat een op de vier tieners wel eens last heeft van burn-outsymptomen: het gevoel helemaal opgebrand te zijn. Marleen Van Laere, psychotherapeute bij het therapiecentrum TEJO in Antwerpen, vertelt dat jongeren keuzestress hebben: kunnen kiezen is een verplichting, waarvoor jongeren niet de nodige tools krijgen. Van Laere vermeldt ook het belang om te nuanceren: jongeren vergroten heel vaak hun emoties, waardoor het belangrijk is om hen niet te snel het etiket van burn-out op te plakken.

12-09-2014
VRT

Van Gils & gasten: 26/09/2016

Talkshow waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft. De gasten zijn psychiater Dirk De Wachter, voormalig presentatrice Ingeborg Sergeant, acteur Frank Focketyn, CEO van Schoenen Torfs Wouter Torfs, digitale detoxcoach Christine Wittoeck, Ketnetwrapper Sarah Mouhamou, filosoof Ignaas Devisch en zanger Flip Kowlier. "Ik betrap er mezelf op dat ik altijd alles zo snel en zo efficiënt mogelijk wil doen. Waarom? Want dat brengt een vorm van gejaagdheid in mijn leven die misschien niet nodig is. Mijn ontmoeting met zowel Frank Focketyn, als met Ingeborg heeft mij aan het denken gezet. Zijn er andere manieren om in het leven te staan?" Met die vraag gaat Lieven vanavond aan de slag. En hij houdt psychiater Dirk De Wachter aan zijn zijde in zijn zoektocht. Frank Focketyn neemt elke ochtend een duik in zijn zwemvijver en sinds hij dat doet, voelt hij zich beter dan ooit. Bij Ingeborg begon het al op haar 32ste. Ze had toen al een mooi parcours afgelegd en had het gevoel dat ze al heel veel bereikt had in het leven. Toch bleef ze met het gevoel achter dat er iets ontbrak. In haar zoektocht naar geluk ontdekte ze het heilzame effect van yoga en meditatie. Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, doet al jaren aan mindfulness. Hij werd daardoor milder voor zichzelf én voor zijn werknemers. Of hoe hij zijn zoektocht naar rust ook heeft vertaald naar de werkvloer. Met de smartphone kwam ook de mogelijkheid om altijd en overal bereikbaar en constant online te zijn. Dat zorgt bij velen van ons voor stress. Christine Wittoeck, digitale detoxcoach, geeft tips om af te kicken van een constant digitaal bestaan. Misschien inspireert het wel Ketnetwrapster Sarah Mouhamou, die een online leven leidt. Ook Flip Kowlier ontdekte recent nog dat een dagelijkse portie rust ongelooflijk deugd kan doen. Elke dag wandelt hij door het bos en ziet hij hoe zijn levend schilderij er telkens weer anders uitziet. Ignaas Devisch nuanceert onze zoektocht naar rust. Hij pleit zelfs voor een mateloos leven. Leef met passie. Maar moeten we er daarom zomaar alle stress en drukte bij nemen? Lieven is alvast heel benieuwd.

26-09-2016
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: stress!


Margot De Baets's picture
Margot De Baets

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering ‘Stress bij jongeren’. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.


KLAAR: STRESS BIJ JONGEREN
FRAGMENT 1

Bijna de helft van de Vlaamse jongeren heeft last van stress. Waarom hebben zoveel jongeren stress? Wat is stress eigenlijk? En wat kunnen we eraan doen? Yousri vraagt raad aan VRT NWS-expert Peter Brems.


ADEMEN TEGEN STRESS
FRAGMENT 2

...
Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

14-09-2018