Skip to main content

Uitgeklaard: het referendum

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1161711

KLAAR: wat is een referendum?

Catalonië organiseerde een referendum om zich af te splitsen van Spanje. Ook de Brexit is het resultaat van een referendum. Maar wat is een referendum? Waarom wordt het georganiseerd? En kan het ook in België? Yousri van KLAAR vraagt het aan VRT NWS-expert Ivan De Vadder. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1161711).

04-10-2017
VRT

Journaal: referendum in Schotland

In het referendum voor de Schotse onafhankelijkheid heeft 55,3% van de kiezers ‘neen’ gestemd en slechts 44,7% ‘ja’. Schotland blijft dus deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Interview met enkele neen-stemmers en bedrukte gezichten bij de ja-stemmers. De uitslagen worden voorgelezen. Toespraak van Alex Salmond, eerste minister van Schotland voor de Scottish National Party, en leider van het ja-kamp: hij accepteert de democratische beslissing en vraagt zijn medestanders om dit ook te doen. In een latere toespraak kondigt hij aan dat hij geen kandidaat zal zijn voor de voorzittersverkiezingen in november. Hij zal dan ook ontslag nemen als eerste minister van Schotland. Toespraak van de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk David Cameron (Conservatieve Partij). Hij vertelt over zijn plan om de regio's van het Verenigd Koninkrijk meer macht te geven.

19-09-2014
VRT

Journaal: referenda in de Verenigde Staten van Amerika

In vijfendertig Amerikaanse staten werden referenda gehouden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vaak ging het over de doodstraf en het gebruik van marihuana. Interview met een voorstander van de legalisering van marihuana.

10-11-2016
VRT

Journaal: Zwitsers referendum over het basisinkomen

In Zwitserland is een opmerkelijk referendum gehouden. De vraag was of er in Zwitserland een basisinkomen zou moeten zijn voor iedereen. Het is voor het eerst dat een land daarover een volksraadpleging hield en het voorstel is meteen verworpen. Overtuigend zelfs: 87% van de mensen die gingen stemmen, stemde tegen. De initiatiefnemers stelden voor om iedere Zwitser een inkomen te geven, dat alle andere sociale uitkeringen zou vervangen. Beelden van de grootste affiche ooit, die het Guinness Book of Records haalde. Interview met een verpleegster. Zij is een ja-stemmer: ze zou minder werken als het voorstel goedgekeurd werd. Beelden van robots uit de ja-campagne. Interview met Che Wagner, de woordvoerder van de ja-campagne, over de hervorming van de arbeidsmarkt. Interview met hoogleraar in de economie Charles Wyplosz: het voorstel is niet realistisch. Grafiek over het basisinkomen. Vervolg van het interview met Wagner.

05-06-2016
VRT

Lange Wapperbrug weggestemd

De Lange Wapperbrug is op de volksraadpleging in Antwerpen weggestemd. 'Wat nu?' is de vraag die nu gesteld wordt.

19-10-2009
VRT

De Ideale Wereld: referenda

Johan Petit en Otto-Jan Ham praten over de zin of onzin van referenda. Een animatiefilmpje legt uit wat een referendum precies is.

04-10-2016
VRT

#BEL10: de zin of onzin van referenda

Bart Somers van Open-VLD, burgemeester van Mechelen, en Lieven Dehandschutter van N-VA, burgemeester van Sint-Niklaas, discussiëren over zin en onzin van de volksraadpleging.

16-06-2015
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: het referendum


Caroline Van Sumere1's picture
Caroline Van Sumere1

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-aflevering 'Wat is een referendum'. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. 


KLAAR: WAT IS EEN REFERENDUM?

FRAGMENT 1

Catalonië organiseerde een referendum om zich af te splitsen van Spanje. Ook de Brexit is het resultaat van een referendum. Maar wat is een referendum? Waarom wordt het georganiseerd? En kan het ook in België?

Yousri van KLAAR...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

29-10-2019