Skip to main content

We too. Belgen op de vlucht in Engeland tijdens WO I

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1160241

Journaal: Belgische vluchtelingen in Londen

Eind augustus, begin september van 1914, honderd jaar geleden, gingen de eerste Belgen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Naar schatting 150.000 landgenoten zochten een veilig onderkomen in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkten velen van hen er in munitiefabrieken; onder meer in de fabriek van Twickenham, in Zuid-Londen. Een interview met Christophe Declercq, zelf achterkleinzoon van een vluchteling die in 1914 in Londen terechtkwam, die als historicus het lot van de Belgen in het Verenigd Koninkrijk bestudeert. Hij geeft uitleg over de Belgen die werk vonden in de oorlogsindustrie. Reporter Ivan Ollevier bezoekt de graven van Belgische vluchtelingen, onder andere van een arbeider die omkwam bij een arbeidsongeval in de munitiefabriek van Twickenham. Historicus Helen Baker toont waar de munitiefabriek gelegen was, ze toont foto's van de fabriek en geeft uitleg over de gevaarlijke werkomstandigheden in de fabriek. Ze toont ook waar de Belgische winkels gelegen waren en hoe ze onthaald werden. Ze vertelt over de Belgen die luidruchtig waren, paardenvlees aten en wiens vrouwen geen hoed droegen.

30-08-2014
VRT

Terzake: getuigenis van een Syrische bootvluchteling

Reportage van 'Terzake' met getuigenis van een Syrische blootvluchteling. In Italië zijn de afgelopen twee dagen vierduizend bootvluchtelingen opgepikt voor de kust. Dat brengt het totaal sinds het begin van dit jaar op vijftienduizend, meer dan ooit tevoren op zo'n korte tijd. Een Syrische familie die een poos geleden de oversteek waagde, heeft die overtocht gefilmd en doet nu het verhaal. Amateuropnames van Syrische vluchtelingenfamilies op een boot op zee worden getoond. Nadia getuigt over de gevaarlijke overtocht die ze samen met zo'n 370 andere mensen maakte. De dertienjarige Amjad, de zoon van Nadia, getuigt. Hun vluchtroute wordt weergegeven: eerst namen ze het vliegtuig naar Egypte en van daaruit ging het gezin met mensensmokkelaars per boot naar Italië. Amateuropnames van op elkaar gepakte vluchtelingen op de boot worden getoond. Vluchtelingen moeten midden op zee overstappen op een andere boot. Amjad en Nadia getuigen over de zware, gevaarlijke reis. Ze vertellen over kinderen die ziek werden en over hoe een kindje haar been zelfs brak. Ondanks het goede inkomen dat Amjad en Nadia hadden in Syrië, moesten ze vluchten vanwege de situatie die niet meer leefbaar was geworden.

09-04-2014
VRT

Journaal: opvang vluchtelingen Hoeilaart

Om te voorkomen dat vluchtelingen op straat belanden, zijn er Belgische gezinnen die één of meer vluchtelingen enkele dagen tot enkele weken een thuis bieden. Een familie in Hoeilaart vangt vluchtelingen op. Beelden van het gezin in Hoeilaart in de keuken met Iraakse vluchtelingen. Uitleg door Bieke Heene die vrijwillig vluchtelingen opvangt. De Iraakse vluchteling Najm Najm spreekt over inburgering. Het Iraakse vluchtelingengezin gaat naar de slaapkamer. Najm Najm vertelt over het weinige bezit na de vlucht per boot. Heene vertelt over de positieve ervaringen met de opvang van vluchtelingen. Beelden van het gezin dat met kaarten speelt op het bed.

11-12-2015
VRT

'Dag van het geluk' in het asielcentrum van Sint-Truiden

Vandaag is door de Verenigde Naties uitgeroepen als 'Dag van het geluk'. Reportage uit asielcentrum Sint-Truiden. Kinderen spelen voetbal, een van hen mist een been. Lachende kinderen op glijbaan. Asielzoekers tonen kaart. Bord ingang 'Fedasil'. Wandelgangen asielcentrum. Interviews met asielzoekers: voelen zich hier gelukkig, veilig, blij met het personeel van het centrum. Het is niet omdat je geld hebt, dat je vrij bent. Ze zijn gelukkig met de vrije meningsuiting in België.

20-03-2014
VRT

1000 zonnen: de eerste keer mosselen eten

Pas aangekomen vluchtelingen proeven voor het eerst mosselen. En geef toe: mosselen zien er best raar uit.

29-06-2016
VRT

Terzake: asielzoekers over de gebeurtenissen in Keulen

Asielzoekers getuigen over de aanrandingen in Keulen. De Syrische vluchteling Mohamed Sultan stelt zichzelf voor. Hij zegt dat hij het heel erg vindt wat in Keulen gebeurde. Uitleg over de verschillen tussen Arabische en Westerse gebruiken. Mohamed Sultan praat over het gebeuren met enkele asielzoekers in Sint-Niklaas. Een vluchteling zegt dat het niet hun ethiek is en tegen hun principes. Vluchtelingen stellen dat ze bang zijn van wat er gebeurd is en zijn er van overtuigd dat je de schuldige moet straffen, maar niet alle asielzoekers. Ze zijn niet allemaal zoals zij. Een aantal asielzoekers is bang voor discriminatie. Anderen stellen dat ze bij Belgen alleen vriendelijkheid en respect hebben gezien. Tijdens een gesprek over de cursus 'omgaan met vrouwen' stellen sommigen dat het nuttig is. In de Arabische cultuur zijn tradities anders. Ze zeggen dat in hun traditie het respect voor de vrouw zeer groot is.

12-01-2016
VRT

De Afspraak: Waarom willen vluchtelingen naar Engeland?

In een reportage van 'De Afspraak' wil men te weten komen waarom vluchtelingen hun onderkomen zoeken in Engeland. Interviews met enkele vluchtelingen laten blijken dat ze veel verwachten van Groot-Brittannië en Londen. Oude koloniale banden, familie in Groot-Brittannië, de taal en betere kansen op het krijgen van goede papieren zouden deze mensen overtuigen om naar Engeland te reizen. Toch doen de Britten er alles aan om illegale overstekers te stoppen. David Cameron somt in het parlement maatregelen op. In een interview met Lisa, die in Europa asielprocedures onderzoekt, wordt uitgelegd hoe vluchtelingen die eenmaal zijn aangekomen in Groot-Brittannië meteen asiel kunnen aanvragen en onderdak kunnen krijgen. Dit vergemakkelijkt echter ook de opsluiting en uitzetting achteraf. Ook bekritiseert Lisa de private uitbuiting van de asielcentra. Toch houdt de droom van ‘Engeland als beloofde land’ bij de vluchtelingen stand.

14-12-2015
VRT

4 x 7: I was a normal person

Documentairereeks waarvan elke aflevering bestaat uit vier korte documentaires van telkens zeven minuten. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent. Inleiding door Nic Balthazar: in deze reportage geeft hij asielzoekers een gezicht en een stem. Enkele asielzoekers getuigen over de redenen waarom ze hun land moesten ontvluchten en vertellen over de moeilijke omstandigheden waarmee ze geconfronteerd werden op weg naar België. Eens aangekomen in België is alles nieuw; ze vertellen over het interview voor hun asielaanvraag en de zenuwen die daarmee gepaard gingen. Ze zijn nog steeds bang om teruggestuurd te worden.

14-09-2016
VRT

Gedicht van Peter Verhelst over de vluchtelingencrisis

De driejarige Syrische peuter Aylan, die dood aanspoelde op het strand van Akyarlar in Turkije, staat symbool voor de vluchtelingencrisis. Peter Verhelst heeft er een speciaal gedicht over gemaakt.

03-09-2015
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

We too. Belgen op de vlucht in Engeland tijdens WO I


Martine Vermandere's picture
Martine Vermandere


Deze collectie voor de derde graad secundair onderwijs is het educatieve luik van de virtuele tentoonstelling rond Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens Wereldoorlog I, gecreëerd door Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. 

Educatief pakket
Online krant ‘Belgian refugees’ in WO I

2 lesuren | gratis

Deze tool is geschikt om in de klas in debat te gaan over de actuele vluchtelingenproblematiek. De leerlingen kruipen in de huid van een...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

23-11-2018