Skip to main content

Uitgeklaard: haat op het internet

Welkom op het Archief voor Onderwijs

Een schat aan audio en video in de klas

Benieuwd naar meer? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en registreer nu gratis.

Registeer nu gratis

Reeds een account? Meld je dan hier aan.

Het wachtwoordveld is hoofdlettergevoelig.
SLUIT   X
https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1144911

KLAAR: waarom online pesten hard aankomt

Gemene reacties op een foto, uitgesloten worden uit een chatgroep,… Pesten gebeurt tegenwoordig heel vaak online. En dat kan hard aankomen. Doordat dader en slachtoffer niet rechtstreeks met elkaar in contact komen, zijn de pesters vaak minder geremd dan in het echte leven. Prof. Sara Pabian van de Universiteit Antwerpen deed onderzoek naar de gevolgen die online pesten op lange termijn kan hebben. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie.](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1144911)

12-02-2020
VRT

KLAAR: haat op sociale media

Zijn sociale media wel sociaal? Jeroen Meus vindt van niet. Hij overweegt om offline te gaan omdat mensen te laf en hard zijn op sociale media. Yousri zocht een aantal negatieve commentaren over Fatma Taspinar, Julie Van den Steen en Sander Gillis. Hoe reageren zij hierop? En hoe moet je er zelf mee omgaan? Psychologe Telidja Klaï geeft tips. Meer weten? [Bekijk als leerkracht de bijbehorende collectie](https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/1144911) (inloggen vereist).

17-01-2018
VRT

Karrewiet: cyberpesten

Deze aflevering van 'Karrewiet' gaat over cyberpesten, in kader van de Week Tegen Pesten. 00:00:00 Generiek. 00:00:45 Filmpje van kinderen die gepest worden (nagespeeld). Reporter over cyberpesten. 00:01:50 Ororo Vansevenant achter haar PC. Ororo leest haatmails voor. Over waarom ze zich triestig voelde toen ze de haatmails kreeg. 00:02:20 Zanger Ian Thomas vertelt over wanneer hij werd gepest op het internet Fragment van zijn cover van 'Baby' en over wat de pesters allemaal schreven. 00:03:17 Kinderpsycholoog Pieter-Jan De Schryver legt het verschil uit tussen cyberpesten en 'gewoon' pesten. Reporter vertelt over cyberpesten. 00:04:18 Pieter-Jan en reporter praten over de anonimiteit van cyberpesten, en over de grote impact omdat er veel mensen bereikt worden. 00:05:00 Ororo, Ian en Pieter-Jan praten over de gevolgen van cyberpesten. Cijfers. 00:06:10 Fotoschoot Ian. Ian vertelt over pesters die hem niet meer kunnen raken. Pieter-Jan en Ian vertellen over hoe je best kan omgaan met cyberpesten. 00:07:25 Ororo: cyberpesten stopte toen ze haar mama en de school inlichtte. Ian vertelt over 'The Big March', over zelfmoord. 00:08:35 Eindgeneriek.

24-02-2014
VRT

Karrewiet: cyberpesten

Smartphones, tablets, laptops … je kan ze niet meer wegdenken. Iedereen is altijd online. Maar hoe verstandig gaan we om met al die nieuwe media? Karrewiet zoomt in op de voordelen en de valkuilen van het mediagebruik van jongeren. Deze aflevering gaat over cyberpesten. We zien de actrices Angela Jakaj en Liandra Sadzo, die allebei meespeelden in de Ketnetserie ‘D5R’. In die serie wordt het personage van Angela gepest via het internet. Liandra heeft zelf al slechte ervaringen gehad met het internet.

21-04-2015
VRT

De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow: pesten op Facebook

Wat ga jij vandaag op Facebook zetten? Daar zouden mensen beter wat meer over nadenken, want het wordt maar al te vaak erg verzuurd op de sociale netwerksite. Zo is er de Facebookpagina ‘Ge zijt van Kuurne als…’. Burgemeester Francis Benoit van Kuurne doet een emotionele oproep voor meer respect op Facebook. Benoit vertelt aan Peter Van de Veire dat het tussen Kerstmis en Nieuwjaar heel erg geëscaleerd is op de Facebookpagina. Het afsteken van vuurwerk gaf heel wat negatieve reacties. Er werd gelachen met uiterlijke kenmerken en spellingsfouten. Onrechtstreeks leidde de Facebookpagina tot een zelfmoord van de beheerder van de pagina, die enkele leden uit de Facebookgroep had gezet. Kritiek mag en vrije meningsuiting moet, maar met deze pagina worden de burgers van Kuurne belachelijk gemaakt voor de hele gemeente. De sociale media is een soort van dorpsplein geworden.

09-01-2019
VRT

Journaal: heftige reacties na brand in Bilzen

Het gerecht gaat bekijken of er mensen vervolgd moeten worden wegens hun uitlatingen op sociale media. Er wordt een onderzoek geopend naar de massa aan racistische commentaren op Facebook en elders nadat een gebouw in Bilzen in brand werd gestoken. Het gebouw staat momenteel leeg, maar de Federale Overheid is van plan om er een asielcentrum in onder te brengen. Reacties van inwoners van Bilzen. De eigenares van het gebouw wordt bedreigd. Er hing een Vlaamse strijdvlag aan haar huis. Ze is vastbesloten om door te zetten. Haar zoon vindt dat alle politieke partijen de polarisering op sociale media zouden moeten veroordelen. De bezorgde reacties zijn misschien wel terecht. Het gebouw lijkt bijvoorbeeld niet geschikt om er 130 asielzoekers in onder te brengen. De reacties op sociale media met een vaak racistische ondertoon, blijven niet zonder gevolgen. Sociale media zijn een forum waar mensen vaak ongeremd hun extreme meningen kunnen verkondigen. We leven in een land met vrije meningsuiting, maar de wet op racisme wordt hier mogelijks overtreden. Voorbeelden van de heftige reacties. Het parket van Limburg gaat deze reacties onderzoeken. Het is niet eenvoudig aan te tonen of deze berichten strafbaar zijn: het is een fijne grens tussen vrije meningsuiting en aanzetten tot racisme. Waarom laten mensen zich zo uit op sociale media? Het is ook een vraag die communicatiewetenschappers aan de Universiteit Antwerpen bezighoudt.

12-11-2019
VRT

Journaal: racisme op Facebook

Een vrouw uit Tielt in West-Vlaanderen is veroordeeld voor racisme op Facebook. Ze beschimpte een Congolese restaurantuitbaatster uit Meulebeke op haar eigen Facebookpagina en op de pagina van het restaurant. Ze kreeg van de rechter 600 euro boete en ze moet een schadevergoeding van 2.500 euro betalen. De Congolese vrouw is opgelucht, maar wacht wel nog op excuses. Nadine Ngalula, de uitbaatster van restaurant Melanzane, is aan het werk in haar restaurant. Ze getuigt over de racistische uitspraken die ze kreeg op Facebook na een incident met een klant. De Facebookpagina met racistische berichten wordt getoond. Beelden tonen Nadine die in haar restaurant opdient. Hoewel ze opgelucht is, hoopt ze nog altijd dat ze ooit excuses krijgt van de klant.

01-02-2017
VRT

Campagne over haattaal op het internet

We zien een fragment uit het spotje van de campagne 'Vies wijf'. Deze campagne van het leerkrachten-tijdschrift 'Klasse' stelt de vraag 'Durf jij luidop te zeggen wat je op het internet schrijft?' centraal. In een interview vertelt Annelies Vaneechoutte van Klasse over de haattaal op de sociale media. Ze maakt duidelijk dat de campagne jong en oud bewust wil maken van wat ze online al dan niet kunnen schrijven.

28-05-2013
VRT

Volt: etiquette op sociale media

'Volt' staat stil bij kwetsende commentaren op sociale media. Bekende Vlamingen krijgen er soms stevig van langs en ook minder bekende mensen komen al eens ongewild, en vaak onverdiend, in een rel terecht. Hoe moeten we daarmee omgaan en zouden we online niet wat meer manieren mogen tonen? Introductie van het onderwerp en de gasten door Kobe Ilsen. Hilde Van Malderen, Hanne Decoutere, Phara de Aguirre, Bart Schols en Saartje Vandendriessche lezen grove commentaren over zichzelf op Twitter. Volgens comedian Nigel Williams moet je tegen kritiek kunnen, zelfs als die grof geformuleerd is. Veel mensen die hun gal spuwen online zoeken eigenlijk aandacht, maar ze hebben wel nog steeds het recht hun mening te uiten. De grens ligt bij dingen die wettelijk niet door de beugel kunnen, zoals doodsbedreigingen. Volgens personal coach Ilse Van Acker moeten mensen die in de publieke belangstelling komen zonder daarvoor te kiezen, zachter aangepakt worden. Jo Caudron verduidelijkt waarom sociale media zo aanlokkelijk zijn om zulke commentaren te posten. Onder vrienden, op café en achter iemands rug geven we vaak kritiek. Toch beseffen we vaak niet wat de gevolgen zijn wanneer we dit online doen. Het internet heeft een grotere draagwijdte en leidt een eigen leven. In iemands gezicht zouden we zo'n dingen vaak niet zeggen. Je kan proberen je af te sluiten voor zulke berichten, maar toch sijpelt het door in ons gewone leven, vertelt Van Acker. Volgens Caudron kan je juridische grenzen trekken. Dat gebeurt ook elders, alleen hebben mensen nooit geleerd dat dit ook van toepassing is op het internet. Sven Pichal overloopt enkele grove reacties over bootvluchtelingen en over Steve Stevaerts zelfmoord. Kathleen Van Royen van de Universiteit Antwerpen ontwikkelt een tool die een 'wachttijd' inbouwt wanneer iemand iets kwetsend wil posten op sociale media. Dat geeft gebruikers de tijd om nog even na te denken.

10-06-2015
VRT

Journaal: racisme melden op Facebook

Het Antwerpse parket heeft beslist dat de Vlaamse Verdedigingsliga voor de rechter moet verschijnen. Dat gebeurt na een klacht van het gelijke-kansencentrum Unia over Facebook-berichten van de Verdedigingsliga die aanzetten tot haat en geweld. De klacht kwam er nog voor de racistische uitlatingen op Facebook omtrent het overlijden van de vijftien jarige Ramzi Kaddouri in Marokko. Beelden van de richtlijnen voor gebruikers van Facebook. Het bericht over melden van overtredingen op regels van Facebook wordt geciteerd. Journalist Kevin Major demonstreert hoe je misbruik op Facebook kan melden. Daarna toont hij hoe je ongepaste reacties op Facebook kan melden.

03-08-2016
VRT

Karrewiet: nieuwe functie Instagram tegen pesten

Instagram heeft een nieuwe manier bedacht om online pesten tegen te gaan. Je kan vanaf nu reacties van pesters verbergen voor al je volgers. Instagram noemt het zelf ‘gebruikers beperken’. Dat wil zeggen dat je geen volgers blokkeert, je verbergt alleen de reacties. Alleen jij en de pester kunnen dan die reacties nog zien, maar de pester weet niet dat je zijn reacties verborgen hebt. De pester kan ook niet zien of je online bent en of je zijn privéberichten al gelezen hebt. Volgens een experte social media is het een goed idee van Instagram, omdat het pesten zich zo niet gaat verplaatsen naar een andere manier. Het enige nadeel is dat de pester er zelf niets uit leert omdat hij/zij niet weet dat er iets is veranderd.

03-10-2019
VRT

Deze video toevoegen aanOf maak een nieuwe collectie aanToevoegen
0

Uitgeklaard: haat op het internet


Caroline Van Sumere1's picture
Caroline Van Sumere1

Deze collectie werd aangemaakt voor de KLAAR-afleveringen 'Waarom online pesten hard aankomt en 'Haat op sociale media'. Het beeld- en geluidsmateriaal uit deze collectie kan gebruikt worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. 


KLAAR: waarom online pesten hard aankomt 

FRAGMENT 1

Gemene reacties op een foto, uitgesloten worden uit een chatgroep, … Pesten gebeurt tegenwoordig heel vaak online. En dat kan hard aankomen. Doordat dader en slachtoffer niet rechtstreeks met elkaar in...

Toon meer

Onderwijsniveau

Vakken

Laatst gewijzigd

12-02-2020